Oudekerksplein bij 15

Oudekerkstoren

Bouwstijl: Vroege Renaissance
Architect: Joost Jansz. Beeldsnijder, genaamd Bilhamer
Opdrachtgever: Stad Amsterdam
Eigendom: Gemeente Amsterdam

(32 afbeeldingen)

Toren van de Oude Kerk, ontworpen in een vroege renaissance, met nog gotische elementen. Onderdeel van de Oude Kerk, maar in apart eigendom, nl. bij de stad Amsterdam, en ook apart beschermd.

De Oude Kerk had al eerder een toren, maar de huidige toren kwam tot stand in 1565. Het bouwen van een nieuwe hogere toren was noodzakelijk geworden door de verhoging van het schip met een lichtbeuk. In 1564 werd deze hogere toren gebouwd, maar al een jaar later, in 1565, werd de toren voorzien van een nieuwe spits, in een vroege renaissance met nog gotische elementen, ontworpen door Joost Jansz. Beeldsnijder, genaamd Bilhamer. (Zie ook het poortje van het Burgerweeshuis in de Kalverstraat.) De spits is vanwege de bodemgesteldheid gemaakt van hout en bekleed met lood. De Oudekerkstoren is 67 m hoog (de stenen voet 36 m, de houten spits 31 m). De constructie van een dergelijke lichte torenopbouw treffen we ook aan bij de andere, latere torens van Amsterdam. De toren is van oudsher eigendom geweest van de stedelijke overheid. Dit gold trouwens voor alle 17de-eeuwse torens: de torens waren niet alleen de horloges van de stad, maar dienden ook als uitkijkpost (brandwacht). In 1738 kreeg de Oudekerkstoren een nieuwe, stenen bekleding om de scheve stand te maskeren. De oude toren is echter daarbinnen nog aanwezig.

In het inwendige draagt een indrukwekkende houten klokkenstoel de vier luidklokken die in 1942 door de Duitse bezetter werden gevorderd, maar in 1947 terugkeerden naar hun plaats in de Oudekerkstoren. De bekende klokkengieter François Hemony (ca. 1609-1667) goot in 1659 vier nieuwe luidklokken. Daarvan zijn de grootste en de kleinste nog over: een klok van 3700 kg en een diameter van 175 cm en een klok van 450 kg met een diameter van 87 cm. De grote klok verving de Salvator uit 1511, eveneens van 3700 kg, die in 1659 werd overgebracht naar de Zuidertoren en daar nog steeds hangt. De kleine klok is de voormalige 'boomklok' die tot 1866 werd gebruikt om 's avonds het sluiten van de bomen in het IJ aan te geven. De twee middelste klokken zijn de klok van Claude Frémy uit 1689, van 1700 kg met een diameter van 140 cm, en een klok van Pieter Seest uit 1771, van 875 kg met een diameter van 117 cm. Christ van de Ven, klokkenluider van de Oude Kerk, gaf de vier luidklokken in 1982 de namen Geloof, Hoop, Liefde en Vrijheid. Daarboven is een klokkenspel aanwezig bestaande uit 14 klokken van Hemony, gegoten in 1658, plus 35 moderne klokken. Het speelwerk is van Wouter Geurtsz uit 1619. Op de zolder hangen nog 21 buiten gebruik gestelde klokken. In de vieringtoren hangt het in 1566 verdwenen en in 2006 nagemaakte 'Angelus'-klokje, 200 kg zwaar, dat vroeger werd geluid bij het ochtendgloren. Op de klok is de naam van de gulle gever aangebracht, Hendrik Kaptein.

Adres: Oudekerksplein 15
Adressen: Oudekerksplein 15
Inschrijvingsdatum: 27-08-1970
Redengevende omschrijving: Oudekerkstoren (XIV, verhoogd XVI, ommetseld XVIII A, spits door J. Bilhamer 1565). Klokkenspel bestaande uit 14 klokken van François Hemony, gegoten in 1656 en 33 moderne klokken. Trommelspeelwerk van Wouter Guerts, 1619. Torenuurwerk van W. Gertszn, 1619. Klokkenstoel met gelui bestaande uit vier klokken, waarvan twee van François Hemony uit 1658/1659, diam. resp. 175 cm en 130 cm, een klok van C. Fremy, 1689, diam. 140 cm en een klok van P. Seest, 1771, diam. 120 cm en een klok van een anonieme gieter. Op de zolder buiten gebruik gestelde klokken.

Oudekerkstoren
Oudekerkstoren
Oudekerkstoren
Oudekerkstoren
Spits van de Oudekerkstoren
Oudekerkstoren
Stenen ommanteling uit 1738
Oudekerkstoren
Oude Kerk en Oudekerkstoren
Spiltrap
Klokkenstoel
Houten laddertrap
Houten laddertrap
Luiden van de klok
1ste luidklok, F. Hemony, 1659, 3700 kg
2de luidklok, C. Fremy, 1689, 1700 kg
3de luidklok P. Seest, 1771, 875 kg
4de luidklok F. Hemony, 1659, 450 kg (boomklok)
Klokken van het carillon
Speeltrommel
Speeltrommel
Detail van de speeltrommel met jaartal 1619
Detail van de speeltrommel
Oudekerkstoren in 1325, 1510, 1565 en 1718. Tekening van H. Janse
Houtsnede van Adriaen Danckertsz van de houten spits
Binnenzijde Oudekerkstoren met de stenen trap uit de 16de eeuw in de noordelijke torenmuur
Tekening van mevr Bijtelaar van de randversiering op de grote luidklok.
Speeltrommel
In 1946 werd het boomklokje uit het torentje van het American Hotel gehesen om terug te keren naar de Oude Kerk.
Detail van de boomblok