Spuistraat 199

Adres: Spuistraat 199
Oud adres: (Nieuwezijds Achterburgwal) F11, wijk 24, klein nr. 56, kadaster F1731, verponding 2983
Postcode: 1012VN
Bouwjaar: 1710±, 19de eeuw

(4 afbeeldingen)

Achter de 19de-eeuwse lijstgevel bevindt zich een goed bewaard pakhuis uit ca. 1710: een goed voorbeeld dat een voorgevel niet altijd verklapt hoe oud het pand erachter werkelijk is. Zijgevel had net als de voorgevel pakhuisluiken, wat vrij ongebruikelijk is bij een pakhuis. Stond vanwege de 20ste-eeuwse beschildering op de voorgevel (inmiddels verwijderd) bekend als het Slangenpand. Alhoewel het geen beschermd monument was, werd het pand niet gesloopt, maar gerestaureerd als onderdeel van het project Tabakspanden.

Spuistraat 199 tijdens de restauratie
Slangenpand