Postcode: 1017CC
Bouwstijl: Strakke Stijl
Architect: Pieter Adolfse de Zeeuw
Opdrachtgever: Hendrik van Weert

(16 afbeeldingen)

Linkerdeel van een laat-17de-eeuwse halsgeveltweeling, imposante klauwstukken met mensfiguren en dolfijnen (Neptunus zittend op een dolfijn), gebogen topfronton, ronde raampjes onder hijsbalk, deur en snijraam vroeg-19de-eeuws. Interieur: voorkamer uit 1760 in Lodewijk XV-stijl (witjes boven deuren van A.H. van Beesten uit 1760 en witmarmeren schouw), zaal in Lodewijk XIV-stijl (roodmarmeren schouw met schoorsteenstukje).

Het linkerdeel van deze fraaie laat-17de-eeuwse halsgevel-tweeling (zie verder Herengracht 508) werd na voltooiing verkocht aan de Italiaanse koopman Jeremias del Borgo uit Genua. Van de twee panden heeft Herengracht 510 het meest waardevolle interieur: een voorkamer in Lodewijk XV-stijl met witjes boven de deuren van A.H. van Beesten uit 1760 (gesigneerd en gedateerd) en een witmarmeren schouw en een zaal in Lodewijk XIV-stijl met een roodmarmeren schouw met schoorsteenstukje.

• P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Alphen aan den Rijn, 2005: p. 56-59

Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel met zeegoden op dolfijnen als vleugelstukken (XVIId). Deur, snijraam en roedenverdeling XIX A.

Herengracht 510: Neptunus in klauwstuk
Halsgevel met zeegoden en dolfijnen in de klauwstukken en segmentvormig topfronton