Muntplein 8

Adres: Muntplein 8
Postcode: 1012WR
Bouwjaar: 19de eeuw

[Mini-museum Muizenhuis]

(4 afbeeldingen)

19de-eeuws winkelpand met een vermoedelijk oudere kern, lijkt groot maar is zeer ondiep. Lijstgevel onder een dwarskap. Winkelpui met ingang in het midden. Jarenlang de winkel van Andries de Jong Scheepsbenodigdheden, tegenwoordig het Muizenhuis.

In 1787 hetzelfde jaar dat de Pruisische troepen ons land binnenvielen en Amsterdam belegerden, vestigde touwslager Andries de Jong zich op het Singel recht tegenover de Munttoren. Het was een ambachtsman, die langs een lijnbaan garens tot touw verwerkte. Zijn naam zou voor altijd verbonden blijven aan deze winkel, die uitgroeide tot een bedrijf in scheepsbenodigdheden. Zijn huis is te zien op een schilderij van Isaac Ouwater (1750-1793) uit de Dreesmann-collectie. In 1847 deed Andries de Jong Jr. de touwslagerij over aan zijn zwager G. Blokhuis en aan Johan Lodewijk Krom. In de loop van de tijd werd Andries de Jong leverancier van geteerd en ongeteerd touwwerk, hijsblokken, ankers, staaldraadtouw, pak- en bindtouw, scheepsbenodigdheden en messing bar- en trapleuningen voor toepassing in de horeca. De Amsterdamse vlag hing zeker wel dertig jaar in de top van het pand, want Andries de Jong is van oudsher bekend als leverancier van spandoeken, vlaggen en wimpels, die overigens jarenlang werden gemaakt in eigen atelier op het Spui 26.

Muntplein 8
Muntplein 8