Nieuwe Herengracht 101

Adres: Nieuwe Herengracht 101
Oud adres: (Korte Joden Herengracht) V301, wijk 15, klein nr. 22, kadaster H1558, verponding 4910
Postcode: 1011RZ
Architect: J.H. Leliman

(5 afbeeldingen)

Klein traditioneel gebouwd grachtenhuis met een verhoogde lijstgevel met neo-renaissance kenmerken zoals ontlastingsbogen en blokjes. Op het verhoogde middengedeelte van de lijst stond een ornament maar dat is al lang verdwenen. Natuurstenen onderpui met rondboogfriesje. Oorspronkelijk twee ingangen, de rechter ter ontsluiting van de bovenwoning, later werd van de rechteringang een venster gemaakt. Staat niet op de monumentenlijst (gewaardeerd als 'orde 2').

Gebruikte literatuur:

Wilfred van Leeuwen. 'De kunst van het kiezen. Het eclecticisme van Jan Leliman'. Binnenstad 293 (mei/juni/juli 2019)

Functie: Woonhuis

Natuurstenen onderpui