Sarphatistraat 102-104

Emma Kinderziekenhuis

Naam: Emma Kinderziekenhuis
Adres: Sarphatistraat 102-104
Postcode: 1018GV
Architect: P.J. Hamer en W. Hamer

(6 afbeeldingen)

Van het Emma Kinderziekenhuis, een in de periode 1872-1959 gegroeid complex, bleef in 2014 weinig over.

Het kinderziekenhuis, in 1865 opgericht op initiatief van de arts jhr. dr. Samuel de Ranitz (1834-1913), verhuisde in 1872 van de OZ Achterburgwal naar een nieuw gebouw aan de Sarphatistraat. Architect P.J. Hamer was verantwoordelijk voor het ontwerp, dat bestond uit een middenvleugel, met o.a. wachtkamers, kantoren, dienstvertrekken en keuken, en twee lagere zijvleugels met ziekenzalen. Kort na de voltooiing van dit ziekenhuisgebouw, Sarphatistraat 104, kwam naar ontwerp van P.J. Hamer en W. Hamer de directeurswoning, Sarphatistraat 102, tot stand, eveneens voltooid in 1872. In de loop der jaren werd het complex herhaaldelijk uitgebreid naar ontwerp van de architecten J.L. Springer (isoleergebouw, 1876; oostelijke zijvleugel, 1885) en T.G. Schill en D.H. Haverkamp (westelijke zijvleugel, 1891; nieuwe isoleergebouw, 1907). Na een beperkte uitbreiding in de jaren veertig werd in 1959 een grootschalige, modernistische uitbreiding gerealiseerd, die het karakter van de bestaande bebouwing sterk aantastte. Na vertrek van het Emma ziekenhuis in 1988 volgde verschillende bestemmingen maar in 2010 kwamen er plannen voor een hotel. Er volgde een strijd over het behoud van de monumentale gevels. Met name Spinozastraat 55 (het isoleergebouw uit 1907), de voormalige directeurswoning en de zijvleugel naast de voormalige directeurswoning waren beeldbepalende en waardevolle onderdelen van het complex.

• David Mulder. 'Dreigende sloop Emma Kinderziekenhuis'. Binnenstad 249 (dec. 2011)
  • David Mulder. 'Behoud Emma Kinderziekenhuis Sarphatistraat' Binnenstad 252 (juni/juli 2012)

Architect: Springer, J.L.
Jaartal: 1876±

Overgebleven restant van het Emma Kinderziekenhuis
De westelijke zijgevel van het voormalige Emma Kinderziekenhuis. Foto Wim Ruigrok
Slechts enkele gevels bleven staan.
Het Emma Kinderziekenhuis aan de Sarphatistraat in 1915. V.r.n.l. de directeurswoning, de oostelijke zijvleugel, het hoofdgebouw van Hamer, de westelijke zijvleugel, het eerste isoleergebouw van Springer (gesloopt) en – moeilijk zichtbaar, vrijstaand – het tweede isoleergebouw, thans Spinozastraat 55 (foto uit tijdschrift Eigen Haard)