Leidsestraat 86-88

Adres: Leidsestraat 86-88
Oud adres: 86: II229, wijk 55, klein nr. 43, kadaster E3019, verponding 2971
88: II228, wijk 55, klein nr. 44, kadaster E3020, verponding 2970
Postcode: 1017PE
Opdrachtgever: Pieter Laméris

(5 afbeeldingen)

In 1903 werden twee winkel-woonhuizen samengevoegd onder één sobere rechte lijst met twee dakkapellen. De halfronde nis op de 1ste verdieping heeft invloeden van de Art Nouveau-stijl (vergelijk Leidsestraat 94 hier vlak naast) en wijkt nogal af van de 19de-eeuws ogende gevel daarboven. Tegeltableau met Christiaan Huygens in halfronde nis verwijst naar de horlogewinkel van Pieter Laméris. In 2016-2017 is de fundering vernieuwd.

Het tegeltableau is tijdelijk weg geweest en werd in 1991 weer zichtbaar in de voorgevel. Het tegeltableau is een fraai voorbeeld van voor die tijd karakteristieke reclametableaus in een art-nouveau-winkelpui, waarvan er inmiddels nog maar weinig over zijn. De tegels zijn vervaardigd door de bekende Fayence- en Tegelfabriek Holland, die van 1893 tot 1920 heeft bestaan. In 2020 waren een aantal tegels verdwenen en meer tegels dreigden los te raken. Door bemiddeling van de Bond Heemschut heeft de gemeente de helft van de restauratiekosten gesubsidieerd uit het subdisiepotje voor historische winkelpuien. De ontbrekende en beschadigde tegels zijn heel precies nagemaakt door Michiel Overhoff en geplaatst door de firma Van Sabben Oud-Nederlandsche Tegelwerken in Oud-Beijerland.

Gebruikte literatuur:

• Martin Harlaar, Richard Hengeveld, Jan Pieter Koster en Anne Roos. 'Muurvlakte te huur. Van pendule tot pump'. Ons Amsterdam 53 (mei 2001): p. 143

Leidsestraat 86-88
Leidsestraat 86-88