Reguliersbreestraat 34

Nöggerath

Postcode: 1017CN
Gebouwtype: Cultuur
Geveltype: Fantasiegevel
Bouwstijl: Art Nouveau
Bouwjaar: 1907, 2001
Architect: Petrus Cornelis Samuel (1907), H. van Vreeswijk, E.C.W. Klijn (1945/49), Rappange & Partners (2001)
Opdrachtgever: Franz Anton Nöggerath Sr. (1907)

(8 afbeeldingen)

Eerste bioscoop van Amsterdam, opende als 'Bioscope Theater', daarna bekend als Nöggerath naar de initiatiefnemer. Het huidige exterieur vormt Amsterdams oudste bioscooparchitectuur. Monumentale classicistische zijgevel in Schapensteeg. De art nouveau-voorgevel heeft een gebeeldhouwde onderpui en kwam in 2001 achter beplating tevoorschijn en werd hersteld c.q. gereconstrueerd door architect Kees Doornenbal. Tuschinski Maatschappij exploiteerde de bioscoop vanaf 1949 en eindigde als seksbioscoop. In 1986 werd de bioscoop als zalen 4-5-6 onderdeel van Tuschinski, in opdracht van Cannon Tuschinski Theaters BV, en van daaruit bereikbaar via een doorbraak door de bouwmuur. Geen monument.

Detail van de gevel
Zijgevel in de Schapensteeg