Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Dijksgracht 6

  1. Identificatie
  2. Register
  3. Google Maps

Adres: Dijksgracht 6
Postcode: 1019BS
Gebouwtype: Fabriek/loods
Bouwjaar: 1882

Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 200970
Adres: Dijksgracht 6
Inschrijvingsdatum: 25-10-2022
Redengevende omschrijving: De Sluisdeurenloods werd tussen 1882 en 1893 gebouwd als overdekte, geheel in hout opgetrokken werkplaats voor de vervaardiging en reparatie van sluisdeuren, en was van oorsprong aan twee zijden gedeeltelijk open uitgevoerd. Vóór 1952 werden de twee open gevels dichtgezet. In 1957 werd de loods vanwege de bouw van de IJ-tunnel gedemonteerd en vervolgens 125 meter noordoostwaarts op een nieuw aangeplempt terrein herbouwd. Van de oorspronkelijke loods bleven de rondhouten draagconstructie en delen van het oorspronkelijke wandbeschot bewaard. Het overige wandbeschot en het merendeel van de vensters dateert van vóór 1952. De betonnen onderbouw, de smalsporen, de schuifdeuren en de lichtstraat stammen uit 1957. De Sluisdeurenloods is van hoge cultuurhistorische waarde en hoge zeldzaamheidswaarde als enig overgebleven, volledig houten havenbebouwing uit de negentiende eeuw. Ondanks het gegeven dat de loods verplaatst en verbouwd is, vormt het bouwwerk op deze plek de laatste tastbare herinnering aan de negentiende-eeuwse havenwerken. Samen met een dubbele dienstwoning voor spoorwegpersoneel uit de jaren dertig vormt de loods het enig relict van de historische bebouwing aan de Dijksgracht. Daarnaast bezit de loods met zijn rondhouten draagconstructie bouwhistorische waarde. De sporen van aanpassingen, die zich op het houtskelet en het bijbehorende wandbeschot aftekenen, getuigen van de bouwgeschiedenis. Verder is de loods met zijn kenmerkende schuifdeuren en smalsporen ten behoeve van het sluisdeurtransport op lorries van bijzondere typologische waarde. De architectonische waarde van dit sober vormgegeven utilitaire bouwwerk is beperkt.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Laatste wijziging: september 2024

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]