Kerkstraat 331

Adres: Kerkstraat 331
Postcode: 1017HV
Architect: W.J. Klein
Eigendom: Stadsherstel 1991/95

(9 afbeeldingen)

Herbouw van een tuitgevel afkomstig van Dirk van Hasseltssteeg 29 herbouwd: kleine ojiefgevel, twee ramen breed, nieuwe gevelsteen gedateerd 1995 onthuld in 1996.

Op dit kavel waar het oude huis (op een onderstuk na) al jaren was verdwenen werd in 1995 het voor het winkelcentrum De Kolk (het NZ Kolk-project) gesloopte Dirk van Hasseltssteeg 29 herbouwd: het twee ramen brede pand had precies de goede breedte. Er werd echter een verdieping geschrapt om een niet al te groot hoogteverschil met het buurpand te krijgen. De nieuw aangebrachte gevelsteen herinnert aan de bij een auto-ongeluk om het leven gekomen commissaris van Stadsherstel, dr. Th.A.J. Meys.

Het pand werd door Stadsherstel in 1995 in erfpacht verkocht ter financiering van de restauratie van Kerkstraat 329. Door het pand loopt een auto-doorgang (zie de grote deuren op begane grond) naar een illegale inpandige parkeerplaats in de keurtuin van de Keizersgracht die reeds langer bestond en helaas is gehandhaafd.

Redengevende omschrijving: 18e eeuwse gevel onder uit- en ingezwenkte top met rollagen en lijstvormige bekroning (19e eeuw).
(uitgeschreven in 1996)

Kerkstraat 331