Adres: Kerkstraat 183-187
Oud adres: 183: BB575, wijk 57, klein nr. 142, kadaster I1687, verponding 3930
185: BB576, wijk 57, klein nr. 141, kadaster I1686, verponding 3931
187: BB577, wijk 57, klein nr. 140, kadaster I1685, verponding 3932
Postcode: 1017GH
Gebouwtype: Koetshuis

(4 afbeeldingen)

Drie koetshuizen van resp. Keizersgracht 606, 608 en 610 uit 1670, dwarshuizen, stallingen met bovenwoningen, koetshuisdeuren en deuren naar bovenwoningen.

In de straten achter de grachten, zoals de Kerkstraat, Reguliersdwarsstraat, e.d., bevinden zich veel koetshuizen, omdat de kavels achter de bijbehorende grachtenhuizen liggen. Kerkstraat 183, 185 en 187 zijn koetshuizen onder een dwarskap, gebouwd door Daniel Stalpaert in 1670 achter de grachtenhuizen Keizersgracht 606-608 en Keizersgracht 610. De grachtenhuizen uit 1670 werden in 1731 gesloopt en vervangen door nieuwe bebouwing, maar hun 17de-eeuwse koetshuizen bleven bestaan. Ze zijn daarom van groot cultuurhistorisch belang. Het eerste koetshuis met bergzolder was van Stalpaert zelf, de andere twee waren huurstallingen met bovenwoningen.

De architectuur is uiterst sober. Het zijn dwarshuizen met een eenvoudige lijstgevel. Het gebruik van dwarshuizen vindt zijn oorzaak in de ondiepe kavels in verband met de diepe grachtentuinen van de Keizersgracht erachter. Ondanks de verbouwingen is de oorspronkelijke toestand van deze eenvoudige bebouwing goed bewaard gebleven.

H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam 1981, p. 431

Adressen: Kerkstraat 183
Inschrijvingsdatum: 25-06-1970
Redengevende omschrijving: Koetshuis onder dwars dak (XVIII) waarin dakkapel (plm 1800); geblokte pui.
Adressen: Kerkstraat 185
Redengevende omschrijving: Koetshuis onder dwars dak (XVIII).