Keizersgracht 353
Adres: Keizersgracht 353
Oud adres: KK288, wijk 35, klein nr. 214, kadaster E3991, verponding 17
Postcode: 1016EJ
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Halsgevel
Bouwstijl:
Lodewijk XIV
Bouwjaar: 1717±
Architect: Anthonie Turck?
Opdrachtgever: Anthonie Turck
(6 afbeeldingen)
Zandstenen gevel met zeldzame top: kruising tussen lijst- en halsgevel, rechte lijst met trigliefen, daarboven halstopgevel met gebogen lijstvormig fronton, klauwstukken en hoekvazen, vensteromlijsting middenvenster 1ste verdieping met borstbeeld.
Beeldhouwer en bouwondernemer Anthonie Turck kocht in 1716 een oud huis op deze locatie, sloopte het en bouwde een nieuw huis. Het werd zijn woonhuis van 1717 tot 1719, daarna verhuisde hij naar de Kalverstraat, terwijl hij tevens Heer van Heemstede was geworden. Het borstbeeld in de raamomlijsting van de eerste verdieping zou wel eens Turck zelf kunnen zijn, in de gedaante van een keizer. De geveltop is een zeldzame combinatie van lijst- en halsgevel.
Anthonie Turck heeft veel geveltoppen afgeleverd. Kunsthistoricus Pieter Fischer schreef in zijn monumentale studie over Ignatius en Jan van Logteren ook een aantal geveltoppen toe aan Turck en zijn atelier. Een voorbeeld daarvan is de bijzondere fraaie top van Keizersgracht 615. Overigens heeft Turck ook een aantal interieurs met stucwerk verfraaid. Hij is dan ook een voorloper van de gebroeders Van Logteren.
Gebruikte literatuur:
P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Alphen aan den Rijn, 2005: p. 87
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 2325
Adres: Keizersgracht 353
Adressen: Keizersgracht 353
Inschrijvingsdatum: 09-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gepleisterde zandstenen gevel onder triglyfenlijst waarop een hals met bijzondere vleugelstukken (XVIIIa); geblokte pui waarboven gebeeldhouwde vensteromlijsting.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: augustus 2020