Postcode: 1016EJ
Architect: Anthonie Turck?
Opdrachtgever: Anthonie Turck

(6 afbeeldingen)

Zandstenen gevel met zeldzame top: kruising tussen lijst- en halsgevel, rechte lijst met trigliefen, daarboven halstopgevel met gebogen lijstvormig fronton, klauwstukken en hoekvazen, vensteromlijsting middenvenster 1ste verdieping met borstbeeld.

Beeldhouwer en bouwondernemer Anthonie Turck kocht in 1716 een oud huis op deze locatie, sloopte het en bouwde een nieuw huis. Het werd zijn woonhuis van 1717 tot 1719, daarna verhuisde hij naar de Kalverstraat, terwijl hij tevens Heer van Heemstede was geworden. Het borstbeeld in de raamomlijsting van de eerste verdieping zou wel eens Turck zelf kunnen zijn, in de gedaante van een keizer. De geveltop is een zeldzame combinatie van lijst- en halsgevel.

Anthonie Turck heeft veel geveltoppen afgeleverd. Kunsthistoricus Pieter Fischer schreef in zijn monumentale studie over Ignatius en Jan van Logteren ook een aantal geveltoppen toe aan Turck en zijn atelier. Een voorbeeld daarvan is de bijzondere fraaie top van Keizersgracht 615. Overigens heeft Turck ook een aantal interieurs met stucwerk verfraaid. Hij is dan ook een voorloper van de gebroeders Van Logteren.

P.M. Fischer. Ignatius en Jan van Logteren. Alphen aan den Rijn, 2005: p. 87

Inschrijvingsdatum: 09-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gepleisterde zandstenen gevel onder triglyfenlijst waarop een hals met bijzondere vleugelstukken (XVIIIa); geblokte pui waarboven gebeeldhouwde vensteromlijsting.

Zeldzame combinatie van hals- en lijstgevel
Raamomlijsting met beeld