Museum Wildeanum

Huisnaam: Museum Wildeanum
Postcode: 1016EG
Bouwstijl: Empire
Opdrachtgever: Jacob de Wilde (1710), Johannes Luden (1770)

(8 afbeeldingen)

Grote brede lijstgevel met rechte kroonlijst met twee consoles in Lodewijk XV-stijl, gesloten attiek toen verdwenen, even voor 1800 opnieuw verbouwd met schilddak, Empiredeur. Interieur: brede gang (2,32 m breed) en trappenhuis uit circa 1770 in late-Lodewijk XV-stijl met fraaie gesneden trapbaluster, vijfraams-breed achterhuis dat achter de buurpanden doorloopt.

Keizersgracht 333 werd gelijktijdig gebouwd met de buurpanden op nr. 335 en 337 en loopt met zijn vijf-raams-brede achterhuis achter deze buurpanden door die dus geen tuin hebben. Het pand werd verbouwd door Jacob de Wilde die in zijn grote achterhuis een belangrijke kunstcollectie bewaarde. Eind 17de eeuw was deze collectie al zo bijzonder dat in 1697-98 Peter de Grote er op bezoek kwam om de collectie te bekijken. Van dat bezoek bestaat een prachtige tekening waarop we de tsaar tegenover De Wilde zien zitten aan een tafel middenin een grote zaal. Op de tafel staat de naam van De Wilde's privémuseum: 'Museum Wildeanum'. Links en rechts staan boekenkasten. Op de achtergrond is een kunstkabinet te zien in een alkoof. Daarvan bestaat een andere gravure. De kast was beschilderd door Cornelis Visser.

De lijstgevel heeft consoles in Lodewijk XV-stijl, maar het attiek dat er toen was is vlak vóór 1800 vervangen door een schilddak. De gevel kreeg een Empire-karakter (zie ook de Empire deur). In het interieur bevindt zich een trappenhuis uit ca. 1770 met fraaie gesneden balusters. Het grachtenhuis heeft dus sporen van een aantal latere verbouwingen, maar in het interieur is de Lodewijk XV-stijl nog volop aanwezig. Bijzonder fraai is het traphek en ook het stucreliëf in de gang boven de ingang van de zaal met de redding van Arion. Van de 17de eeuw dateert niets meer (wellicht op de onzichtbare bouwmuren en balkenlagen van het voorhuis na). Het Grachtenboek toont de gevel van het huis uit de tijd van De Wilde met een lijstgevel met een sober gesloten attiek. Uit de tekening blijkt dat De Wilde een stal in het huis had (zie de koetshuisdeuren links). Opmerkelijk is ook de grote dubbele deur met frontale stoep rechts. De spreuk die bovenin de gevel is aangebracht, 'sIt VIa In paCe aC tIMore DeI' (Moge de weg in vrede zijn en in vrees voor God), verwijst naar het jaartal 1710, dus naar de verbouwing door De Wilde.

Gebruikte literatuur:

• Mej. Dr. I.H. van Eeghen. 'De verzameling van Jacob de Wilde of het museum Wildeanum op Keizersgracht 333'. Jaarboek Amstelodamum 51 (1959): p. 72-92
  • Hans Tulleners. Een pracht van een gracht. 23 monumenten aan de Amsterdamse Keizersgracht. Open Monumentendag. Amsterdam: Bureau Monumentenzorg, 1988

Adressen: Keizersgracht 333 A B C D E F G H
Inschrijvingsdatum: 09-06-1970
Redengevende omschrijving: PAND met gevel onder rechte lijst met consoles (XVIIIc/d) en met empire deurpartij; vijfraams achterhuis met gevel onder rechte lijst met consoles, voorzien van een gebeeldhouwde middenpartij (XVIII A).

Het achterhuis
Fraaie brede gang uit ca. 1770.
Interieur van gang en trappenhuis met stucwerk en trapbalusters
Trapbaluster in Lodewijk XV-stijl (waarvan delen tijdens restauratie vervangen zijn).
Stucreliëf in de gang laat de redding zien van Arion.
In de 17de eeuw bevond zich hier de kunstcollectie van Jacob de Wilde, waaraan in 1697-98 een bezoek werd gebracht door tsaar Peter de Grote.