Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Keizersgracht 43

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Keizersgracht 43
Oud adres: SS332, wijk 49, klein nr. 368, kadaster D5722, verponding 1
Postcode: 1015CD
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Lodewijk XVI
Bouwjaar: 1788

(4 afbeeldingen)

In Grachtenboek nog een halsgevel, sinds 1788 een lijstgevel (twee ramen breed) met rechte kroonlijst met twee consoles in Lodewijk XVI-stijl (rozettes), schilddak, hardstenen onderpui met ingang op straatniveau uit iets latere periode. Interieur: zaal in Lodewijk XVI-stijl, antieke keuken.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 2227
Adres: Keizersgracht 43
Adressen: Keizersgracht 43
Inschrijvingsdatum: 05-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst met twee consoles (plm 1800); gebeeldhouwde hardstenen onderpui en gesneden deur.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Keizersgracht 43 (© Walther Schoonenberg)
Keizersgracht 43
Keizersgracht 43. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips.
Keizersgracht 43. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips.
Kroonlijst met twee consoles. (© Walther Schoonenberg)
Kroonlijst met twee consoles.
Fraaie kussendeur. (© Walther Schoonenberg)
Fraaie kussendeur.

Laatste wijziging: oktober 2011

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]