Opdrachtgever: Adriaan van Loon (1681-1754) en Apollonia Loten
Restauratie: 1930 (A.A. Kok), 2011

(15 afbeeldingen)

17de-eeuws dubbel huis verbouwd in 1740: lijstgevel met geaccentueerde middenas in Lodewijk XIV-stijl. Het hoge schilddak met twee grote schoorstenen is 17de-eeuws. Dubbele stoep en midden-18de-eeuwse roedenverdeling ramen teruggebracht bij restauratie door A.A. Kok in 1930. Interieur: Gang met goed voorbeeld van open boek-marmeren vloer, stucwerk in Lodewijk XVI-stijl met reliëfs van de Vier Seizoenen, stucplafonds in Lodewijk XVI-stijl, linker voorkamer heeft een tot suite-doorgang verbouwde buffetnis in Lodewijk XV-stijl. Zie: Herengracht 550-552.

Gebruikte literatuur:

• J.F.L. de Balbian Verster. 'Het huis Heerengracht 554.' Maandblad Amstelodamum 18 (1931): p. 21-25
  • J. Belonje. 'Interieur versiering van Herengracht 554.' Maandblad Amstelodamum 59 (1972): p. 188
  • Vincent van Rossem. 'Amsterdam 1900. Abel Antoon Kok (1881-1951).' Binnenstad 225 (dec. 2007)

Adressen: Herengracht 542-556
Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Dubbel huis met schilddak waarop 2 schoorstenen (XVII B). Gevel (XVIIIa/b) onder rechte lijst. Gebeeldhouwde ingangspartij.

Herengracht 556.
Ingangspartij met herbouwde dubbele stoep.