Oud adres: 390: HH519, wijk 33, klein nr. 515, kadaster E4049, verponding 5955
392: HH520, wijk 33, klein nr. 516, kadaster E4050, verponding 5956
Postcode: 1016CJ
Architect: Justus Vingboons ?
Opdrachtgever: Jan Teeringh (huizen), Bruijn Abrahamsz. (1719-1769) (interieur van 390)

(18 afbeeldingen)

Zandstenen halsgeveltweeling, fraaie klauwstukken met mannen- en vrouwenfiguren met lege wapens (bij 390 houden ze nog een koord vast), driehoekig topfronton, hangende festoenen, oorspronkelijk bebouwing, 390: stoep gesloopt en dubbele deuren op straatniveau (1855?). Interieur: 390: gang met vier fraaie deuren in Lodewijk XV-stijl, zaal uit circa 1760 met zes beschilderde behangsels van Johan Bolderer (in 1960 ontdekt) en witje boven deur met twaalf putti, fraaie betimmering, roodmarmeren schouw en gestuct plafond met vier seizoenen.

Deze zandstenen halsgevel-tweeling uit 1665 is gebouwd in de stijl van het Hollands classicisme en wordt soms toegeschreven aan Justus Vingboons. De klauwstukken zijn in hetzelfde materiaal uitgevoerd als de rest van de gevel, nl. zandsteen, maar omdat de gebeeldhouwde klauwstukken zich duidelijk aftekenen, kan toch gesproken worden van een halsgevel. De twee huizen zijn gebouwd in opdracht van Jan Teeringh.

De klauwstukken bestaan uit een mannen- en vrouwenfiguur met lege wapens. Bij Herengracht 390 houden deze figuren een koord vast (de huwelijksband symboliserend); bij het buurhuis is dit koord verdwenen. De gevels worden bekroond met een driehoekig topfronton. Verder zien we hangende festoenen. In de 19de eeuw (1855?) is de stoep van Herengracht 390 gesloopt en de ingang naar straatniveau gebracht.

Herengracht 392 is na een brand in 1969 uitwendig hersteld en heeft geen oud interieur meer.

Herengracht 390 heeft wel nog een fraai interieur. Dit grachtenhuis is in ±1760 verbouwd voor Bruijn Abrahamsz. (1719-1769). Van deze verbouwing dateert een interieur in Lodewijk XV-stijl. De gang heeft vier fraai gesneden deuren met kuif. In de zaal bevinden zich zes beschilderde behangsels van Johan Bolderer (in 1960 ontdekt). Boven de deur is een witje aangebracht met twaalf putti. De zaal heeft een fraaie betimmering, een roodmarmeren schouw en een stucplafond met de vier seizoenen.

Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met zandstenen halsgevel met menselijke figuren in de vleugelstukken (XVIIc/d).
Adressen: Herengracht 392 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 21-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met zandstenen halsgevel met menselijke figuren in de vleugelstukken (XVIIc/d); gebeeldhouwde stoep en kelderpui (XVIIb).

Herengracht bij de Leidsegracht. Herengracht 390 t/m 386.
Herengracht 390-392. Halsgevels met mannen- en vrouwenfiguren in de klauwstukken.