Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Herengracht 82

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Herengracht 82
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 17de eeuw, 1865-1880
Restauratie: 1970

(2 afbeeldingen)

Hoekhuis, in oorsprong 17de-eeuws, gewijzigd eind 19de eeuw ten behoeve van café, bepleisterde lijstgevel met rechte lijst met twee consoles. Geblokte onderpui waarschijnlijk eerste helft 19de eeuw.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 1725
Adres: Herengracht 82
Adressen: Herengracht 82 ;Herenstraat 1 B C D
Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Hoekhuis (in de kern XVIIa ?), (het laatst verbouwd XIXc). Gepleisterde voorgevel onder rechte lijst met consoles en houten opzetstukje (XIXc).

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Herengracht 82 (© Walther Schoonenberg)
Herengracht 82
Herengracht 82. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips.
Herengracht 82. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips.

Laatste wijziging: november 2012

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]