Oud adres: SS249, wijk 50, klein nr. 323, kadaster D5766, verponding 5410
Postcode: 1015BK
Bouwjaar: 17de eeuw, 1714

(9 afbeeldingen)

Vroeg-17de-eeuws huis, in 1714 verbouwd met weinig verhoogde kroonlijst met daarboven een gesloten attiek met versieringen in Lodewijk XIV-stijl en dwarsdak, raamomlijsting om middelste raam 1ste verdieping, hardstenen onderpui, dolfijntjes in de hoeken van de onderpui (17de-eeuws), lage plaatsing van de ingang ongebruikelijk in die tijd. Interieur: Stucwerkgang uit 1714 (gewelfde stucgang met nissen) met laat-18de-eeuwse stucwerkdecoraties, 19de-eeuws achterhuis.

• Pieter Vlaardingerbroek. 'Gewelfde stucwerkgangen. De vroegste voorbeelden van stucplafonds in Amsterdam.' In: E.F. Koldewij (red.). Stuc. Zwolle, 2010: p. 266

Adressen: Herengracht 12 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 26-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel (XVIIIa) onder verhoogde stenen lijst en gebeeldhouwde attiek; geblokte zandstenen pui waarop vensteromlijsting en dolfijnen.

Gewelfde stucwerkgang
Stucwerkgang