Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Haarlemmerstraat 62

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Haarlemmerstraat 62
Oud adres: TT509, wijk 32, klein nr. 34, kadaster D6245, verponding 5618
Postcode: 1013ES
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Lodewijk XIV
Bouwjaar: 1745, 4de kwart 17de eeuw

(5 afbeeldingen)

Enorm hoog winkel/woonhuis met een winkel, vier verdiepingen en een zolder met een rechte lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl (maar met consoles in Lodewijk XVI-stijl), daarop een rijke attiek met schubmotief en middenverhoging bekroond door een eenhoorn (dus geen koe zoals de redengevende omschrijving zegt). De hoorn van de eenhoorn is gereconstrueerd.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 1402
Adres: Haarlemmerstraat 62
Adressen: Haarlemmerstraat 62 1,2,3,4,H
Inschrijvingsdatum: 13-05-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel (1745) onder rechte lijst (gewijzigd XVIIId, met consoles enz.) waarop een geschubd opzetstuk met bekronende koe. Gedateerd in het fries.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Haarlemmerstraat 62 (© Walther Schoonenberg)
Haarlemmerstraat 62
Haarlemmerstraat 62 (© Walther Schoonenberg)
Haarlemmerstraat 62
Kroonlijst met jaartal en opzetstuk met lam (© Walther Schoonenberg)
Kroonlijst met jaartal en opzetstuk met lam
Haarlemmerstraat 62 (© Walther Schoonenberg)
Haarlemmerstraat 62
Een eenhoorn op de geveltop (© Walther Schoonenberg)
Een eenhoorn op de geveltop

Laatste wijziging: april 2021

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]