Haarlemmerstraat 1

Adres: Haarlemmerstraat 1
Postcode: 1013EH

(3 afbeeldingen)

Hoekhuis, versoberde 17de-eeuwse klokgevel met rollagen, twee oeils-de-boeuf's, jaarlint, stond sinds jaren '60 in stutten, bij restauratie nieuw gebogen topfronton en hoekvazen gemaakt (in fronton enkele vissen), dakkapel aan zijgevel met houtsnijwerk (teruggebracht bij restauratie).

Haarlemmerstraat 1 en 3 werden door Stadsherstel gezamenlijk gerestaureerd. Het hoekhuis stond scheef en is in die toestand gerestaureerd. Het werd aan het buurpand Haarlemmerstraat 3 opgehangen om verdere verzakking te voorkomen. Bij aankoop had de gevel een rollagenklok. Het nieuw gemaakte fronton en de eveneens nieuw gemaakte siervazen die daaraan zijn toegevoegd, zijn dankzij steun van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel tot stand gekomen. Bijzonder is dat het pand op drie kelderlagen staat, waarvan er één via een tunnel onder de weg door met het Singel is verbonden.

Adressen: Haarlemmerstraat 1
Inschrijvingsdatum: 13-05-1970
Redengevende omschrijving: Hoekhuis met ingezwenkte halsgevel (1685, later versoberd). Twee oeils-de-boeuf, twee jaartallinten; in de zijgevel twee ovale trapvensters.

Haarlemmerstraat 1 en 3
Haarlemmerstraat 1 vóór restauratie. Foto Stadsherstel