Oud adres: K558, wijk 4, klein nr. 80, kadaster G1695, verponding 842
Postcode: 1012EM
Bouwjaar: 1ste kwart 17de eeuw, 1752±

(13 afbeeldingen)

Klokgevel in Lodewijk XV-stijl, goed voorbeeld van een zwaar gekuifde klokgevel met inspringende aanzetstukken, voluten en kuif. Deuromlijsting uit dezelfde periode. Het huis heeft een 17de-eeuwse kern (1ste kwart 17de eeuw). In 1645 was dit het huis van Willem Six. Bij de restauratie in 1937 door architect A.A. Kok kregen de vensters een 18de-eeuwse roedenverdeling. Interieur: houtskelet met fraaie zwanenhalskorbelen, moer- en kinderbalkenplafonds. Zie ook: OZ Achterburgwal 78A. Onderdeel van het fraaie ensemble OZ Voorburgwal 101, 103, 105 en 107.

H.J. Zantkuijl. Bouwen in Amsterdam. Amsterdam, 1993: p. 39

Adressen: Oudezijds Voorburgwal 101 H,O
Inschrijvingsdatum: 13-10-1970
Redengevende omschrijving: Huis (XVIIa) met zeer zware rijkgekuifde klokgevel (begin XVIIIc). Gesneden deurpartij (XVIIIc), deur XIXa. Goede roedenverdeling. Inwendig zwaar houtskelet, moer- en kinderbalken en fraaie gesneden korbelen en sleutelstukken XVIIa); stucgang ten dele plm 1800.

OZ Voorburgwal 101
Klokgevel in Lodewijk XV met lijstvormig topfronton en kuif