Oud adres: AA5, wijk 58, klein nr. 729, kadaster I1540, verponding 4487
Postcode: 1017EW
Architect: Abraham van der Hart ?
Opdrachtgever: Francois Hendrik van Hoorn

(5 afbeeldingen)

Dubbel huis (bijna 15 m breed) uit 1672, verbouwd in 1795 in Neo Grec met rechte lijst met gedeeltelijk open attiek, dubbele stoep toen verdwenen. Interieur: voorkamer in Lodewijk XV-stijl met schoorsteen, betimmeringen en stucwerkplafond met hoekstukken met de vier seizoenen en een groot plafondstuk met Minerva uit 1768 (gedateerd).

Dit dubbel huis uit 1672 is in 1795 verbouwd in de Lodewijk XVI-stijl met een rechte kroonlijst met een gedeeltelijk open attiek. Ook de raamomlijstingen zijn toen gemaakt. De ingang op de hoofdverdieping met dubbele stoep is verdwenen, de ingang is verplaatst naar de begane grond. Misschien is Abraham van der Hart bij deze verbouwing betrokken geweest.

Het interieur bevat een voorkamer met een stucwerkplafond en plafondstuk van een eerdere verbouwing. Het plafondstuk is gedateerd 1768 en toont een jongeman die door Minerva, godin van de wijsheid, naar Hercules, personificatie van de deugd, wordt geleid, waarna ijdelheid en wellust het onderspit delven.

Gebruikte literatuur:

• Drs. Aernout R. Hagen. 'De schilderijen en plafonddecoraties van het pand Keizersgracht 706'. Jaarboek Amstelodamum 81 (1989): p. 124-138
  • Paul Spies e.a. Het Grachtenboek Den Haag, 1991: p. 202-203

Adressen: Keizersgracht 706 A B C
Inschrijvingsdatum: 17-06-1970
Redengevende omschrijving: Huis, XVIIc, verbouwd XVIIIb/c en omstreeks 1795 met door natuurstenen banden horizontaal gelede gevel onder rechte klossenlijst met attiek. Omlijste vensters. Stoeppalen. (Toegeschreven aan Abraham van der Hart).

Deel van lijst en attiek
Plafondstuk in de voorkamer, gedateerd 1768, toont Minerva