Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Oude Doelenstraat 14

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Oude Doelenstraat 14
Oud adres: B307, wijk 9, klein nr. 16, kadaster G1603, verponding 2450
Postcode: 1012ED
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Lodewijk XIV
Bouwjaar: 1735

(3 afbeeldingen)

Smal twee-raams breed pand met een lijstgevel in Lodewijk XIV-stijl met rijk versierde klokgevel-achtige verhoging met kuif, in het midden een medaillon met de Hoop, twee hijsbalken, jaartalsteen.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 907
Adres: Oude Doelenstraat 14
Adressen: Oude Doelenstraat 14
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand met zeer smalle gevel (1735) onder merkwaardige geheel zandstenen top in de vorm van een ingezwenkte hals op een lijst, met gebogen pilaster-randen en volutenafdekking, waaronder een medaillon met de Hoop. Twee hijsbalken. Gedateerd onder de lijst op draperie.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Oude Doelenstraat 16 en 14 (© Walther Schoonenberg)
Oude Doelenstraat 16 en 14
Klokgevelachtige top (© Walther Schoonenberg)
Klokgevelachtige top
De Hoop
De Hoop

Laatste wijziging: mei 2020

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]