Oudezijds Achterburgwal naast 208

Adres: Oudezijds Achterburgwal naast 208

(5 afbeeldingen)

Achterhuis van OZ Voorburgwal 239 met een tuitgevel in traditionele Amsterdamse renaissance-stijl (interessant omdat de voorgevel voor zijn tijd juist uiterst modern is). Strekbogen, jaartalsteen. Zie: OZ Voorburgwal 239.

Het tekstboek-idee dat bouwstijlen tevens bouwperioden zijn die elkaar keurig opvolgen, wordt gelogenstraft met dit voorbeeld. In 1634 werd een grachtenhuis op het kavel tussen OZ Voor- en Achterburgwal opgetrokken, waarbij de voorgevel aan de OZ Voorburgwal, gelijktijdig dus, een geheel andere bouwstijl kreeg dan de achtergevel aan de OZ Achterburgwal, resp. een moderne gevel in het Hollands Classicisme een 'vroeg voorbeeld') en een traditionele gevel in de Amsterdamse renaissance (een 'laat voorbeeld'). Het is mogelijk dat op hetzelfde moment wordt gebouwd in verschillende bouwstijlen, zelfs door dezelfde opdrachtgever, zoals dit pand laat zien. Nu was het niet ongebruikelijk dat een voorgevel rijker werd uitgevoerd dan een achtergevel. Ook het Huis met de Hoofden laat dat zien: de voorgevel heeft een rijk gedecoreerde trapgevel, de achtergevel aan de tuin eenvoudige trapgevels.

OZ Achterburgwal naast 208: de achtergevel van OZ Voorburgwal 239
OZ Achterburgwal naast 208