Oudezijds Achterburgwal 201

Adres: Oudezijds Achterburgwal 201
Geveltype: Verhoogde halsgevel

(5 afbeeldingen)

Hoekhuis, koopmanshuis, d.w.z. combinatie van woon- en pakhuis (type g bij Revesz-Alexander), smalle, hoge verhoogde halsgevel van het Vingboonstype met Ionische pilasters aan zijkanten en tot in de hals doorlopende Corinthische pilasters, gebogen topfronton met schelp, festoenen, jaartalstenen ANNO en 1673, houten onderpui: voorbeeld van 'aannemersclassicisme', navolging van Philips Vingboons door een meester-timmerman. Verder nog pothuizen aan de beide gevels.

Gebruikte literatuur:

R. Meischke, H.J. Zantkuijl, W. Raue en P.T.E.E. Rosenberg. Huizen in Nederland. Amsterdam. Zwolle, 1995: p. 63

OZ Achterburgwal 201
Zijgevel met twee houten onderpuien waarachter zich een voorhuis bevond