Huize Labor

Naam: Huize Labor
Oud adres: LL253, wijk 43, klein nr. 489, kadaster E3678, verponding 2839
Postcode: 1016DW
Bouwstijl: Amsterdamse School
Architect: G. van Arkel

(6 afbeeldingen)

Kantoorgebouw met Amsterdamse School- en Art Nouveau-kenmerken. Met traditionele gevelopbouw van een lijstgevel is getracht het gebouw in de gevelwand te passen, al is het gebouw fors hoger.

Tot 1919 stonden hier twee trapgevels in de Amsterdamse renaissance-stijl van Hendrick de Keyser. Het kantoorgebouw dat voor de monumenten in de plaats kwam, heeft een traditionele gevelopbouw om het gebouw in de gevelwand te passen, al is het gebouw fors hoger. De kwaliteit van de oorspronkelijke bebouwing was niet te evenaren en er was veel publieke verontwaardiging over. De kwestie vormde de aanleiding voor de oprichting van de Vereniging Hendrick de Keyser, de eerste restaurerende instelling van ons land. Het moest er dan wel gebouwd worden aan de grachten? Architect W.M. Dudok bracht het probleem in 1940 duidelijk onder woorden: "De continuïteit der grachten, met haar karakter van gelijkwaardigheid, schept hier niet meer dan daar, dat is dus: nergens, de redelijke, stedebouwkundige aangewezen situatie voor het groote gebouw". Het belangrijkste probleem? "De bouwhoogte mag vooral niet toenemen; integendeel: het stadsbeeld heeft door de grootere hoogte alreeds ingeboet aan ruimte en weidschheid, welke juist in de kern van een oude stad zulk een zuiver element van schoonheid is, waarnaar men steeds maar vergeefs terugverlangt, als het eenmaal verloren is gegaan."

Huize Labor was overigens niet het eerste voorbeeld van schaalvergroting en bouwen in de hoogte aan de grachten in de binnenstad. Dat was Gebouw Astoria op de andere hoek van hetzelfde bouwblok. Tussen beide hoeken worden de grachtenhuizen ingeklemd.

Gebruikte literatuur:

• W.M. Dudok. 'Over bouwen en restaureeren in Oud-Amsterdam'. Bouwkundig Weekblad Architectura 61 (1940): 47: p. 380-382
  • Prof. Dr. Cornelius Gurlitt. 'De opleiding van den architekt.' De Bouwwereld XVIII-42 (15 okt. 1919): p. 333-338
  • Hannah Schoch. 'Kantoorbouw in de binnenstad.' In: Vincent van Rossem (red.). Amsterdam maakt geschiedenis. Amsterdam, 2004: p. 213-233

Bouwstijl: Invloed traditionalisme en Art Nouveau

Adressen: Keizersgracht 198 ;Westermarkt 2