Herengracht 213
Adres: Herengracht 213
Oud adres: LL117, wijk 30, klein nr. 210, kadaster F324, verponding 5277
Postcode: 1016BG
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Puntgevel
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1896-1897
Architect: A.L. en J.G. van Gendt
(8 afbeeldingen)
Hoekhuis gesloopt ca. 1895 en vervangen door nieuwbouw van architectenbureau Van Gendt. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
Gebruikte literatuur:
- David Keuning en Lydia Lansink. A.L. van Gendt (1835-1901), J.G. van Gendt (1866-1925), A.D.N. van Gendt (1870-1932), Architecten in zaken. Rotterdam: 1999
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518493
Adres: Herengracht 213
Adressen: Herengracht 213 2,3,4,H
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1896-1897 in opdracht van de scheepsreder August J. Hendrichs gebouwde WINKEL met BOVENWONINGEN, naar een ontwerp van A.L. van Gendt en J.G. van Gendt in een door het Eclecticisme, de Art Nouveau en Neo -Renaissance beïnvloede stijl. De namen van de architecten worden vermeld op een gevelsteen boven de toegang aan de Herengracht.
Omschrijving. Het gebouw is op een parallellogram-vormig, maar nagenoeg rechthoekig grondplan tot stand gekomen en is geheel onderkelderd en heeft een begane grond, drie verdiepingen onder een samengesteld dak met pannen. De gevel aan de Herengracht en de gevel aan de Raadhuissstraat zijn nagenoeg symmetrisch en zijn gemetseld in roodbruine baksteen. Er is gebruik gemaakt van natuursteen bij de penanten, sluit- en kraagstenen van de winkelpui, bij de overhoeks geplaatste toegang alsmede bij de toegang aan de Herengracht, bij de onderdorpels, bij de aanzetstenen van de bogen boven de vensters, bij de consoles op de derde verdieping en bij overige decoratieve elementen. Bij de dagkanten en bogen van de vensters en bij de zware, geprofileerde en getande consoles onder de hoekerker is gebruik gemaakt van een rode baksteen. De vensters van de tweede en derde verdieping hebben schuiframen met drieruits bovenlichten met glas-in-lood raamvulling. Op het gevelvlak bevinden zich smeedijzeren muurankers. Op de begane grond hebben beide gevels boven de keldervensters met deelzuiltjes een tweetal grote winkelruiten onder lichte toging. Aan de rechterzijde van de gevel aan de Herengracht bevindt zich de toegang tot de bovenwoningen in natuurstenen kader met gevelsteen. Op de eerste verdieping van beide gevels twee grote en verdiept geplaatste vensters met verticale drieruits geleding onder dito toging. De benedendorpel bestaat uit afgeschuind metselwerk; de dagkanten en toging zijn drievoudig getrapt. Op de tweede verdieping bevinden zich enkele of gekoppeld geplaatste vensters met schuiframen. Op de derde verdieping van beide gevels bevindt zich een gekoppeld venster onder licht getoogd spaarveld en nabij de hoek bevindt zich een enkel venster in samenstel van tot boogfries gekoppelde lisenen op deels figuratieve consoles. Rechte gevelbeëindiging waarboven nabij de hoek aan beide gevels een geveltop met beschieting en met muurwerk tussen houten vakwerkverdeling met overstek en windveer. De gevel aan de Herengracht heeft een dakkapel en een hijsbalk in de geveltop. De overhoeks geplaatste hoofdtoegang maakt deel uit van een bijzondere hoekoplossing. Boven het zware natuurstenen kader van de toegang verloopt een dito decoratie tot de uitlopers van de twee consoles van de vijfzijdige hoekerker op de tweede verdieping. De erker wordt aan de bovenzijde afgesloten door een bekroning met loden platen die tevens als console dient voor het bovenliggende muurwerk. Hierboven, tussen de beide geveltoppen bevindt zich een decoratief element met gekeperde houten panelen onder tot driepas samengevoegde windveren.
Waardering. Winkel met bovenwoningen uit het einde van de 19de eeuw van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. De beeldbepalende stedenbouwkundige situering op de hoek van de Herengracht en de Raadhuisstraat vormt een belangrijke toegevoegde waarde. Het exterieur is gaaf bewaard gebleven.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: augustus 2021