Postcode: 1017BR
Architect: Jan Kuijt Wzn. (1923)

(6 afbeeldingen)

Lijstgevel uit 1765 met een hoge rechte kroonlijst met vier consoles met friesraampjes daartussen. Ramen gewijzigd. De natuurstenen onderpui in Art Deco-stijl met een herinterpretatie van de stoep is gemaakt in 1923 door architect Jan Kuijt Wzn. In de onderpui is de naam van Jan Kuijt Wzn, architect, aangebracht.

Dit grachtenhuis was het woonhuis van de familie Sormani, een geslacht van kleermakers. Eerder dreven ze een kleermakerij op Rokin 24-26, voordat ze het onderstuk van het grachtenpand lieten verbouwen tot winkel en atelier. De ondergevel in Art Deco-stijl is een opmerkelijke en zeldzame verbouwing van een grachtenhuis. Winkels komen van oudsher niet voor op de grachten, hooguit in hoekhuizen, en zeker niet in de Gouden Bocht.

Adressen: Herengracht 449 A B
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst met consoles (XVIIIc).