Oud adres: 301: F347, wijk 25, klein nr. 88, kadaster F1467, verponding 3411
303: F345, wijk 25, klein nr. 86, kadaster F1465, verponding 3413
307: F343, wijk 25, klein nr. 84, kadaster F1463, verponding 3415
309: F342, wijk 25, klein nr. 83, kadaster F1462, verponding 3416
Postcode: 1012WH
Architect: N.Klok D. Kleijn

(3 afbeeldingen)

Tussen 1959 en 1965 panden samengevoegd, verhoogd of gebouwd als façade voor een hotel dat daarachter ligt. 301 lijstgevel uit 2de helft 19de eeuw, lijst en begane grond gewijzigd. 303 historiserende nieuwbouw met lijstgevel met vroeg-19de-eeuws uiterlijk, gebouwd in 1959, architect D. Klijn, 305 halsgevel herbouwd met hergebruik van geveltop uit ca. 1675, bij 2de herbouw in 1975 met één verdieping verhoogd, 307 lijstgevel, herbouw 1965, architect N. Klok, voorheen halsgevel, 309 historiserende nieuwbouw uit 1984, met lijstgevel met vroeg-19de-eeuws karakter, arch. N. Klok.

Het hier gevestigde hotel is een vroeg voorbeeld van hoe schaalvergroting ten behoeve van een hotel kan worden ingepast in het weefsel van de historische binnenstad, een oplossing die later op andere plaatsen is nagevolgd. Het is geleidelijk tot stand gekomen in de periode 1959-1965, met nog een staartje in 1984. Het begon als een verbouwing en uitbreiding van het hotel op Singel 301, maar uiteindelijk is het complex uitgebreid tot achter de oude, herbouwde of nieuw gebouwde gevels Singel 301-309. In 1959 werd Singel 303 gebouwd naar een historiserend ontwerp van D. Klijn, een lijstgevel met een vroeg-19de-eeuws karakter. In 1965 werd Singel 307 gebouwd naar een historiserend ontwerp van N. Klok, een lijstgevel met een 19de-eeuws karakter. In 1975 werd Singel 305 herbouwd met één verdieping extra. Deze gevel heeft een al eerder hergebruikte 17de-eeuwse halsgeveltop uit ca. 1675. Ten slotte werd in 1984 het hotel nog verder uitgebreid met de historiserende nieuwbouw, ontworpen door arch. N. Klok op Singel 309, waarvoor het linkerdeel van het laat-19de-eeuwse pand in eigentijdse stijl werd vervangen door een lijstgevel met vroeg-19de-eeuws karakter (waarvan nog een restant bestaat op Singel 309A). Het uiteindelijke resultaat is een rij gevels die even hoog zijn opgetrokken, meer op elkaar lijken en een hogere leeftijd suggereren dan ze werkelijk zijn. Ook op straatniveau is een ouder beeld ontstaan: er zijn twee dubbele stoepen geplaatst. Overigens was de welstandscommissie bang dat het geheel niet meer zou ogen als individuele panden en drong daarom aan op een afwijkend steengebruik en schilderwerk. Daardoor is het thans inderdaad minder goed zichtbaar dat achter de hele rij gevels één hotelcomplex schuil gaat.

• Paul Spies e.a. Het Grachtenboek. Den Haag, 1961: p. 111

Redengevende omschrijving: (301) Pand met gevel onder rechte lijst (XIXB).
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: (305) 17e eeuws huis, bij de recente restauratie met een verdieping verhoogd. Vleugelstukken met bloem, en vruchtentrossen uit 3e/4e kwart 17e eeuw.
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: (307) Pand met halsgevel met wapenschilden in de vleugelstukken (XVIIB, fronton XIX); deur uit plm 1800.
Redengevende omschrijving: (309) Pand met gevel onder rechte lijst (XIXA).

Oude situatie begin jaren zestig