Oud adres: K523, wijk 6, klein nr. 57, kadaster G1639, verponding 1339
Postcode: 1012ES

(6 afbeeldingen)

In 2001 werd een 19de-eeuws pandje gesloopt en vervangen door nieuwbouw met een quasi-18de-eeuws uiterlijk, wel zeer smal en hoog en met gelijke verdiepingshoogtes, met een top afkomstig van elders. Het gaat om de verhoogde lijstgeveltop in Lodewijk XIV-stijl uit circa 1717, afkomstig van het in 1972 gesloopte Nieuwe Doelenstraat 13. De top is tentoongesteld op de "Verdwenen Stad" aan de Kattenburgerstraat in 1993. De consoles zijn niet juist geplaatst en de siervazen ontbreken.

Gebruikte literatuur:

• Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 161
  • Walther Schoonenberg. 'Herplaatste geveltoppen X. OZ Voorburgwal 147.' Binnenstad 190 (sept. 2001)

OZ Voorburgwal 147
OZ Voorburgwal 147