Begijnhof 48
Engelse Kerk
Naam: Engelse Kerk
Adres: Begijnhof 48
Postcode: 1012WV
Gebouwtype: Kerk
Bouwstijl:
Gotiek
Bouwjaar: 15de eeuw, 17de eeuw
(7 afbeeldingen)
De Engelse Presbyteriaanse Kerk was oorspronkelijk de Begijnhofkerk, na de Alteratie van 1578 aan de Amsterdamse gemeenschap van Engelse calvinisten gegeven. In oorsprong een gotische eenbeukige kerk met westtoren uit de 15de eeuw, maar door verbouwingen in de 17de eeuw sterk gewijzigd: de kerk is met een extra beuk uitgebreid. Interieur: Houtskelet met sleutelstukken met peerkraalmotief, orgelgalerij en orgelkas van Chr.Muller uit 1753 en een herenbank met uurwerk in Lodewijk XVI-stijl (eind 18de eeuw). De preekstoel is ontworpen door Piet Mondriaan in 1898, in hout uitgevoerd door L.F. Edema van der Tuuk. Zie verder: Begijnhof.
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 384
Adres: Begijnhof 48
Adressen: Begijnhof 48
Inschrijvingsdatum: 02-04-1970
Redengevende omschrijving: Engelse Presbyteriaanse Kerk, oorspronkelijk Begijnhofkapel. Bij verbouwingen XVII en XVIII sterk gewijzigd gothische eenbeukige kerk met westtoren (XV), met een zuidelijke zijbeuk uitgebreid XVIIc. Inwendig: Orgelgalerij en orgelkas van Chr.Muller uit 1753, preekstoel (plm 1700) met koperen lezenaar (1689), Lodewijk XVI herenbank met uurwerk, archiefkast (XVIII).
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: januari 2019