Bloemgracht 33

Adres: Bloemgracht 33
Oud adres: DD18, wijk 42, klein nr. 158, kadaster D4191, verponding 2814
Postcode: 1016KC

(4 afbeeldingen)

In dit huis woonde in de 18de eeuw de tekenaar Jacob Cats (1741-1799). Twee tekeningen in het Stadsarchief tonen het 18de-eeuwse interieur van het huis. Het is niet bekend of achter de 19de-eeuwse voorgevel een ouder huis schuilgaat.

De Amsterdamse kunstenaar Jacob Cats werd in 1741 geboren in Altona. Jacob was de zoon van de Amsterdamse boekhandelaar Johannes Cats. Jacob werd geboren toen de familie Cats tijdelijk in Duitsland verbleef. Jacob Cats was een leerling van Pieter Louw en Gerard van Rossum. Van 1759 tot 1762 werkte Jacob Cats aanvankelijk in de behangselfabriek van Jan Hendrik Troost van Groenendoelen, maar met hulp van Johannes Bosch en Willem Writs stichtte Jacob Cats in Amsterdam een eigen behangselfabriek. De fabriek maakte vooral landschapsvoorstellingen met mensen en dieren (zie Herengracht 310). Toen de vraag naar beschilderd behang in de jaren tachtig afnam, legde Jacob Cats zich meer toe op de tekenkunst. De stadsgezichten en landschappen van Cats zijn zeer levendig. Daarnaast maakte hij etsen en gaf hij tekenles. Jacob Cats overleed in 1799 in Amsterdam. Hij heeft de ondergang van de Republiek in 1795 meegemaakt.

Gebruikte literatuur:

• S.A.C. Dudok van Heel. 'Jacob Cats e.a. als behangselschilders in de fabriek van Jan Hendrik Troost van Groenendoelen'. Maandblad Amstelodamum 59 (1972): p. 151-163

Adressen: Bloemgracht 33 1,2,H
Redengevende omschrijving: Pand met gevel onder rechte lijst (midden XIX).