Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Geldersekade 6

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Geldersekade 6
Oud adres: M99, wijk 1, klein nr. 62, kadaster G1844, verponding 195
Postcode: 1012BH
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Lijstgevel
Bouwjaar: 17de eeuw, 1800

(8 afbeeldingen)

17de-eeuws pand, rond 1800 verbouwd: gesneden rechte lijst met consoles met daarop een deels open balustrade. Groot zolderluik doorbreekt de lijst. Ingangspartij met deur uit ca. 1800; naast de ingang een zijlicht met tak. Fraai stoephek. Aan de achterzijde aan 17de-eeuwse achtergevel met tuitgevel met segmentvormig topfronton en eenvoudige oeils de boeuf. Het uitkijktorentje is recent aangebracht (naar ontwerp Neil Kesper). Interieur: hijswiel.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 1160
Adres: Geldersekade 6
Adressen: Geldersekade 6 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 28-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel (XVII) onder gesneden lijst (plm 1800) en puntgevel met oeils de boeuf (XVII, verbouwd XVIII) aan de achterzijde.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Geldersekade 6 (© Walther Schoonenberg)
Geldersekade 6
Geldersekade 6 (© Walther Schoonenberg)
Geldersekade 6
Stoephek (© Walther Schoonenberg)
Stoephek
Ingangspartij met zijlicht (© Walther Schoonenberg)
Ingangspartij met zijlicht
Zijlicht met tak (© Walther Schoonenberg)
Zijlicht met tak
Achtergevels Geldersekade 2 (ged.), 4 en 6, OZ Kolk 1, achtergevels Geldersekade 10, OZ Kolk 3
Achtergevels Geldersekade 2 (ged.), 4 en 6, OZ Kolk 1, achtergevels Geldersekade 10, OZ Kolk 3
Topgevel van de achtergevel
Topgevel van de achtergevel
Hijswiel op de zolder
Hijswiel op de zolder

Laatste wijziging: juli 2022

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]