Henri Polaklaan 9

De Burcht

Oud adres: (Plantage Franselaan) V91, wijk 15, klein nr. 42, kadaster H4858, verponding 6551
Postcode: 1018CP
Architect: H.P. Berlage
Opdrachtgever: Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond

(13 afbeeldingen)

Eén van de hoogtepunten uit het oeuvre van H.P. Berlage: vakbondsgebouw geïnspireerd op Italiaanse raadhuizen, met kantelen bekroonde toren. Interieur: een uniek voorbeeld van gemeenschapskunst (Gesammtkunstwerk) van H.P. Berlage en R.N. Roland Holst, waarin monumentaliteit en symbolisme samenkomen, o.a. een fraai trappenhuis, vergaderzaal, etc.

De Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB) was de belangrijkste vakbond van de Joodse diamantbewerkers in Amsterdam. De bond werd opgericht in 1894 door onder meer Henri Polak (1868-1940), de periode tot aan de Eerste Wereldoorlog was tevens de bloeitijd van de diamantindustrie in Amsterdam. Het was de eerste vakbond in Nederland. Het vakbondsgebouw aan de Henri Polaklaan, ontworpen door H.P. Berlage, staat bekend als De Burcht van Berlage, of kortweg De Burcht. Het ontwerp is geïnspireerd op Italiaanse raadhuizen. Zowel de toren als het gebouw zelf wordt bekroond met kantelen. Het gebouw is een Gesammtkunstwerk van H.P. Berlage en R.N. Roland Holst en heeft een bijzonder monumentaal interieur waarin veel symbolisme aanwezig is in de vorm van beschilderingen en spreuken.

Interessant is de relatie tussen Berlage en Henri Polak, die er als gemeenteraadslid en voorzitter van de ANDB voor zorgde dat Berlage in de eerste decennia van de 20ste eeuw meerdere opdrachten verwierf zoals het stedenbouwkundig plan voor de Transvaalbuurt en de woningbouw voor de AWV aldaar. Henri Polak was overigens ook een groot liefhebber van de historische binnenstad en lid van de Bond Heemschut.

Inventarisatie Joods Cultuurhistorisch Erfgoed: p. 92

Functie: Kantoor
Architect: Berlage, H.P.
Bouwstijl: Vroeg-Berlagiaans

Adressen: Henri Polaklaan 9
Inschrijvingsdatum: 09-07-1974
Redengevende omschrijving: Gebouw van de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (1899, door H.P.Berlage). Sobere, door de middeleeuwse Italiaanse raadhuizen geinspireerde, door kantelen bekroonde gevel en zijdelings staande toren. Inwendig monumentaal ongepleisterd bakstenen trappenhuis.

De Burcht
De Burcht