Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Kattenburgerstraat 7

's Lands Werf

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Naam: 's Lands Werf
Adres: Kattenburgerstraat 7
Postcode: 1018JA
Gebouwtype: Woon/bedrijfspand
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Hollands Classicisme
Bouwjaar: 3de kwart 17de eeuw, 1791
Opdrachtgever: Admiraliteit

(10 afbeeldingen)

Een zeer lange gevel met rijen blinde nissen in de trant van Dortsman en Stalpaert wordt slechts onderbroken door een inrijpoort bestaande uit twee paar pilasters en een fronton met gebeeldhouwd timpaan (met wapen van de Admiraliteit).

Dit poortgebouw vormt de toegang tot het bedrijfscomplex waar de oorlogsschepen van de Admiraliteit werden gebouwd (thans Marine Etablissement of Marineterrein Amsterdam). 's Lands Zeemagazijn behoorde oorspronkelijk ook tot dit complex. In 1791 brandde de werf vrijwel geheel af, waarna hij binnen twee jaar werd herbouwd. Uit deze bouwperiode stammen de deuromlijstingen in Lodewijk XVI-stijl. Toen de Admiraliteit in 1795 werd opgeheven, werd het gehele Marineterrein dus ook dit gebouw eigendom van de marine.

In het verlengde van het poortgebouw ligt een gemetselde muur die het Marineterrein afsluit van de stad die van historische en monumentale waarde is, maar niet als monument is beschermd. Het is een overblijfsel van bebouwing aan de rand van het Admiraliteitscomplex. De muur laat een variëteit aan metselwerk zien met de oudste gedeelten uit de 17de eeuw. Eén van de in de 20ste eeuw pas dichtgemetselde doorgangen is gedateerd 1879. Er zijn plannen openingen te maken in deze muur. De VVAB vroeg in januari 2022 aan de gemeente deze muur te beschermen: "Deze muur creëert beslotenheid en geheimzinnigheid, die de nieuwsgierigheid en fantasie prikkelt. Het gaat dan niet aan deze beslotenheid te doorbreken door deze muur op te delen en hier nieuwe openingen in aan te brengen. Plaats de openingen daar waar de ommuring nu ook al onderbroken is, en tast de zeventiende-eeuwse muur zelf niet verder aan. Deze muur dient als een beschermd monument te worden opgevat en de monumentale poort in het Poortgebouw zou de belangrijkste ingang moeten zijn en blijven."

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 2206
Adres: Kattenburgerstraat 7
Adressen: Kattenburgerstraat 7
Inschrijvingsdatum: 05-06-1970
Redengevende omschrijving: 's Lands Werf. Aan de straat een langgerekte gevel (XVIIc), voor zover niet verbouwd voorzien van rijen blinde nissen a la Dortsman en Stalpaert. Inrijpoort geflankeerd door twee paar pilasters en gedekt door een gesneden fries en fronton.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

's Lands Werf: lange gevel met inrijpoort in het midden (© Walther Schoonenberg)
's Lands Werf: lange gevel met inrijpoort in het midden
's Lands Werf (© Walther Schoonenberg)
's Lands Werf
Toegangspoort (© Walther Schoonenberg)
Toegangspoort
Lange muur met nissen (© Walther Schoonenberg)
Lange muur met nissen
De binnenzijde van het complex (© Walther Schoonenberg)
De binnenzijde van het complex
De binnenzijde van het complex (© Walther Schoonenberg)
De binnenzijde van het complex
Deuromlijsting in Lodewijk XVI-stijl (© Walther Schoonenberg)
Deuromlijsting in Lodewijk XVI-stijl
De oude muur van 's Lands Werf uit 1879 (© Walther Schoonenberg)
De oude muur van 's Lands Werf uit 1879
's Lands Zeemagazijn gezien vanaf 's Lands Werf (© Walther Schoonenberg)
's Lands Zeemagazijn gezien vanaf 's Lands Werf
Oosterdok met 's Lands Zeemagazijn en de Werf op een prent uit ca. 1700
Oosterdok met 's Lands Zeemagazijn en de Werf op een prent uit ca. 1700

Laatste wijziging: december 2022

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]