Tuinstraat 45

Adres: Tuinstraat 45
Postcode: 1015NX
Architect: Gerard Prins
Opdrachtgever: St. Claes Claesz Hofje
Eigendom: St. Claes Claesz. Hofje

(7 afbeeldingen)

Reconstructie van een halsgevel met fraaie herplaatste top uit 1740 en een houten onderpui, naar een bouwplan van architect Gerard Prins. De top is afkomstig van Zeedijk 11 en teruggevonden in een loods in Zierikzee: halsgeveltop in Lodewijk XIV-stijl met gedeelde klauwstukken met siervazen, gebogen lijstvormig fronton met kuif en voluten en vulling met schaap en jaartal. De reconstructie van de gevelwand, waar dit pand toe behoort, vond plaats in het kader van de restauratie van het Claes Claesz.hofje.

Gebruikte literatuur:

• Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 85, 103

Tuinstraat 45
Tuinstraat 45