Oostenburgergracht 75

VOC-lijnbaan

Oud adres: T20, wijk 16, klein nr. 48, kadaster H5090, verponding 1040
Postcode: 1018NC
Gebouwtype: Woon/bedrijfspand
Opdrachtgever: VOC

(17 afbeeldingen)

Dit bedrijfspand van de VOC, waarvan er meerdere waren op Oostenburg, betreft het voorgebouw van de lijnbaan, een langwerpig gebouw dat langs de stadswal lang. Het is een breed gebouw onder een lijstgevel met schilddak, in het midden beëindigd door een groot driehoekig fronton met in het timpaan het wapen van de VOC en een festoen. De ingangspartij bestaat uit een zandstenen poortje. Fraai metselwerk met o.a. hanenkammen boven de vensters in een lichtere kleur. Rond 1920 werden de lijnbanen gesloopt, met uitzondering van de hoofdgebouwen. Gerestaureerd in 1949/50 door A.A. Kok.

Gebruikte literatuur:

• Roelof van Gelder en Lodewijk Wagenaar. Sporen van de Compagnie. De VOC in Nederland. Amsterdam, 1988: p. 74-81

Adressen: Oostenburgergracht 75
Inschrijvingsdatum: 27-08-1970
Redengevende omschrijving: Lijnbaan O.I.Compagnie, voorgebouw. Breed gebouw onder schilddak (1660) met gevel waarin door gebeeldhouwd fronton gedekte middenrisaliet. Zandstenen ingangspartij waarboven drielicht met fronton.

VOC-lijnbaan
VOC-lijnbaan