Korte Spinhuissteeg 3

Sint Jorishof

Naam: Sint Jorishof
Adres: Korte Spinhuissteeg 3
Postcode: 1012CG
Bouwjaar: 1678, 1747, 1ste helft 19de eeuw

(12 afbeeldingen)

Achter het Oost-Indisch Huis en naast de Waalse Kerk ligt het verscholen Sint Jorishof, oorspronkelijk een proveniershuis uit 1579, maar in 1747 herbouwd, een strak gebouw met middenrisaliet. Aan de Korte Spinhuissteeg is de ingangspartij met een deuromlijsting met kuifstuk in Lodewijk XIV-stijl, kennelijk ouder dan de vleugel uit 1747. Aan de Dwars Spinhuissteeg is een nog oudere vleugel (met 17de-eeuwse kern) bekroond door een torentje (1ste helft 19de eeuw?).

Adressen: Korte Spinhuissteeg 3
Inschrijvingsdatum: 06-10-1970
Redengevende omschrijving: St.Jorishof. Van dit in 1579 naar het Paulusbroederenklooster overgebracht proveniershuis is thans over: de westelijke vleugel aan de binnenplaats ten zuiden van de Oude Walenkerk, een strak gebouw met middenrisaliet en sobere aspartij, gedateerd 1747, met aan de Korte Spinhuissteeg een grote deur in omlijsting met kuifstuk en links daarvan nog een gedeelte van 3 traveeën met spijltjes-hek ervoor; aan de Dwars Spinhuissteeg een vleugel (in de kern voor 1700, doch verder van 18e eeuws aspect) bekroond door een vierkant torentje met uit- en ingezwenkte spits (XIXA?).

Korte Spinhuissteeg 3, ingang van het Sint Jorishof
Het torentje geeft het Sint Jorishof aan.
Het torentje
Poortje van het Sint Jorishof
Kuif van het poortje in Lodewijk XIV-stijl
Sint Jorishof
Sint Jorishof
Geaccentueerde middenas met Rococo-ornament en jaartal 1747 in Romeinse letters
Waalse Kerk, gezien vanuit zuidelijke richting, met links en rechts het Sint Jorishof. Prent uit 1663
In midden op de achtergrond de ingang van het Sint-Jorishof, Korte Spinhuissteeg 3. Links het Spinhuis, Spinhuissteeg 1. Tekening van R. Vinkeles, 1799
De westzijde van het Sint Jorishof na de verbouwing van 1747. Rechts een deel van de Walenkerk, links de in 1678 vernieuwde vleugel van het proveniershuis. Tekening H.P. Schouten, ca. 1765
Ingang aan de Korte Spinhuissteeg 3