Spuistraat 334

Adres: Spuistraat 334
Heisteeg 2
Oud adres: (Nieuwezijds Achterburgwal) F264, wijk 26, klein nr. 418, kadaster F1543, verponding 3664
Postcode: 1012VX
Bouwjaar: 1750±, 1917

(9 afbeeldingen)

Hoekhuis met een halsgevel in Lodewijk XV-stijl (relatief zeldzaam). Apart bewoond achterhuis, Heistraat 2, heeft een eigen voorgevel met halsgeveltop en winkelpui. Houten onderpui met pothuis van winkel/woonhuis in 1917 vervangen door de huidige winkelpui.

Uit het jaarverslag van de Commissie voor het Stadsschoon 1916-1917 blijkt dat men niet erg enthousiast was over de verbouwing ten behoeve van een proeflokaal: het was "het ergerlijkste wat de commissie (...) te behandelen (heeft) gehad", een daad van "vernielzucht, van kunstverminking". In het hoekpand zat aanvankelijk een bakkerij. Het pand zou nieuwe gevels krijgen en een nieuwe onderpui waardoor het pothuis zou verdwijnen. Na een melding van BWT ging de Commissie kijken en wist te bereiken dat de verbouwing zou geschieden volgens een door de commissie gewijzigd ontwerp. Nadat echter bleek dat de kosten te hoog zouden uitvallen, koos de aannemer toch voor de sloop van de oude pui, alhoewel de gevels behouden bleven.

Jaarverslag Commissie voor het Stadsschoon 1916-1917

Adressen: Heisteeg 2