Adres: Singel 312
Romeinsarmsteeg 2
Oud adres: KK29, wijk 29, klein nr. 410, kadaster F298, verponding 4869
Postcode: 1016AE
Gebouwtype: Koetshuis
Bouwjaar: ±1715Â

Hoekhuis met vroeg-18de-eeuwse halsgevel met klauwstukken met doorboord bloemmotief (mogelijk gemaakt door Anthonie Turck), onderpui in de 19de eeuw gewijzigd. Achterste gedeelte, Romeinsarmsteeg 2, apart bewoond. Bovenwoningen toegankelijk vanuit achterhuis. Gebouw was al in de 18de eeuw in gebruik als koetshuis.

Mr. David Rutgers, geboren in Amsterdam op 13 januari 1682, was de zoon van David Rutgers en Cornelia van Hoeck. Hij trouwde op 17 juni 1711 te Amsterdam met Maria de Neufville, geboren te Amsterdam op 7 januari 1687. Zij was de dochter van Matthias de Neufville en Maria de Neufville. Uit dit huwelijk zijn vijf kinderen bekend: Maria Rutgers (1712-1740), David Rutgers (1714-1774), Cornelia Rutgers (1715-1776), Mattheus Rutgers (1716-1770), Leonard Rutgers (1723-1791). David Rutgers jr. trouwde in 1711 met Maria de Neufville (1687-1750), dochter van Mattheus de Neufville. Hij bewoonde Herengracht 268 (niet het huidige pand), was zijdelakenfabrikant, en erfde de buitenplaats Groenevecht. Zijn broer Leonard Rutgers (1683-1762) was een zonderling en volgens Jacob Bicker Raye 'partikulier van levenswijze'. Hij verwaarloosde zijn bezit, waaronder Herengracht 160 (ook niet het huidige pand), maar gaf geld aan de armen. Het is tamelijk waarschijnlijk dat David Rutgers jr. de beeldhouwer Anthonie Turck in ca. 1715 de opdracht heeft gegeven het pand van een nieuwe geveltop te voorzien: een halsgevel met klauwstukken met doorboord bloemmotief. Het pand werd gebruikt als stal en de bovenwoningen werden verhuurd.

Adres: Romeinsarmsteeg 2
Adressen: Romeinsarmsteeg 2 A B C