St. Pieters- of Grote Vleeshal

Naam: St. Pieters- of Grote Vleeshal
Sint Pietershalsteeg 3
Postcode: 1012GL
Architect: Publieke Werken (1929/33)

(13 afbeeldingen)

Van de Sint Pietershal of Grote Vleeshal is alleen de voorgevel uit 1779 aan de OZ Voorburgwal bewaard gebleven, een tuitgevel met ondermeer twee koeienkoppen. In 1929-1933 is het gebouw tussen de Sint Pietershalsteeg en de Sint Pieterspoortsteeg, een smal gebouw dat helemaal doorloopt tot aan de Nes, geheel vervangen door een kantoorgebouw voor de Gemeentegiro ontworpen door Publieke Werken. Eenvoudige bakstenen gevels met ijzeren vensters. Beeldhouwwerk van Hildo Krop aan de zijgevel. Gerestaureerd in 2017 ten behoeve van een warenhuis.

Functie: Kantoor
Architect: Dienst Publieke Werken

Adressen: Oudezijds Voorburgwal 274 ;Sint Pietershalsteeg 3
Inschrijvingsdatum: 20-10-1970
Redengevende omschrijving: V/m St. Pieters- of Grote Vleeshal. Nieuw gebouw achter de oude voorgevel (1779), dr Abraham van der Hart?): puntgevel, bekroond door 3 koeiekoppen. Op de beganegrond een rondboogvenster en twee deuren in stenen omlijstingen met frontons.

Grote Vleeshal, gevel aan OZ Voorburgwal 274
Beeldhouwwerk met koeienkoppen