Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Singel 186

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Singel 186
Oud adres: LL2, wijk 30, klein nr. 354, kadaster F431, verponding 5131
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Verhoogde lijstgevel
Bouwstijl: Lodewijk XIV
Bouwjaar: 1730

(3 afbeeldingen)

Zandstenen gevel onder rijke, verhoogde lijst in Lodewijk XIV-stijl met borstbeeld van Mercurius bovenop, zolderluik in verhoging, hijsbalk met kop. Deur in Lodewijk XVI-stijl ca. 1800.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 5319
Adres: Singel 186
Adressen: Singel 186 A B C D E F G
Inschrijvingsdatum: 29-09-1970
Redengevende omschrijving: Pand met hoge zandstenen gevel onder gebeeldhouwde door een borstbeeld bekroonde verhoogde lijst, met gebeeldhouwde middelste vensters (plm 1725/XVIIIb).

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Singel 186 (© Walther Schoonenberg)
Singel 186
Verhoogde lijstgevel met borstbeeld van Mercurius in top. (© Walther Schoonenberg)
Verhoogde lijstgevel met borstbeeld van Mercurius in top.
Fronton met vaas boven het middelste venster. (© Walther Schoonenberg)
Fronton met vaas boven het middelste venster.

Laatste wijziging: april 2011

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]