Plantage Muidergracht 32-40
Magazijnen Artis
Naam: Magazijnen Artis
Adres: Plantage Muidergracht 32-40
Oud adres: 32: (Plantage Lijnbaansgracht) V209, wijk 15, klein nr. 19, kadaster H3608, verponding 6494
40: V186, wijk 15, klein nr. 13, kadaster H3585, verponding 6654
Gebouwtype: Fabriek/loods
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1875-1890
Architect: G.B. en A. Salm
(7 afbeeldingen)
Onderdeel van het Artis-complex.
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
MIP-nummer: 10295
Architect: Salm
Jaartal: 1875±
Bouwstijl: ?
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518286
Adres: Plantage Muidergracht 32-40
Adressen: Sarphatistraat 217
Inschrijvingsdatum: 15-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een groep van in oorsprong vier aaneengeschakelde en grotendeels witgeschilderde MAGAZIJNEN en WERKPLAATSEN (9), onderdeel van het Artiscomplex. Het geheel is tussen 1875 en 1890 tot stand gekomen. Architect waren G.B. en A. Salm. Ontworpen in de chaletstijl. Op de stenen onderbouw is een houten opbouw met een imitatie-vakwerkconstructie aangebracht. De gebouwen liggen aan de Plantage Muidergracht, die de oostgrens van het Artiscomplex vormt
N.B. het vierde meest noordelijke gebouw is gesloopt.
Omschrijving.
Plantage Muidergracht 32-34. Aan het water van de Muidergracht gelegen witgeschilderd houten gebouw op rechthoekig grondplan. Het bestaat uit twee hoger opgetrokken hoekpaviljoens met twee bouwlagen en uit een middendeel met een enkele bouwlaag. De drie samenstellende elementen worden afgesloten door evenzoveel zadeldaken gedekt met rode pannen. Gevelvlakken van de begane grond tonen de vakwerkconstructie met gestucte panelen. Aan de zijde van het binnenterrein een drietal dubbele deuren. Rondom kruisvensters met bijzondere roedenverdeling in de bovenlichten. Boven de vensters uitkragende kroonlijsten of geknikte lijst als luifel met bewerkte houten windveren. Hieronder rijke ornamentering met gesneden houtwerk. Hoger gelegen geveldelen beschoten met aan de onderzijde decoratief bewerkte houten delen. Daken met overstek, makelaar en hanebalken. In het middendeel aan twee zijden een kleine opgetrokken onderbreking van de op consoles rustende gootlijst. Ook deze onderbreking heeft een hanebalk. Deuren, hoekverstevigingen en lijstwerk is lichtgroen geschilderd. Aan de zijde van de Muidergracht bevinden zich latere aanbouwen.
Plantage Muidergracht 36-38. Aan het water van de Muidergracht gelegen witgeschilderd houten gebouw op rechthoekig grondplan. Het bestaat uit een midden- en twee hoekpaviljoens. Twee vleugels verbinden de paviljoens. Donkere plint waarboven de vakwerkconstructie. Groengeschilderde houten toegangsdeuren en dubbel hijsluik. Boven deuren en sommige vensters de eerder vermelde uitkragende kroonlijsten en geknikte lijst als luifel met bewerkte houten windveren. Hieronder rijke ornamentering met gesneden houtwerk. Verder aan weerszijden van de deuren smalle vensters met vierkant bovenlicht. In de vleugels series gekoppelde smalle vensters onder de uitkragende gootlijst op consoles. Bovenzijde van de gevelvlakken beschoten met aan de onderzijde decoratief bewerkte delen. Dakoverstek met haneblak.
Plantage Muidergracht 40. Aan het water van de Plantage Muidergracht gelegen witgeschilderd houten gebouw op rechthoekig grondplan. Het bestaat uit een hoekpaviljoen en een lagere vleugel. Hoekpaviljoen onder zadeldak met pannen. Lagere vleugel heeft aan de zijde van de gracht een verbreding. Lagere deel gedekt met een afgeknot schilddak met pannen. Aan de NO-zijde van de lagere vleugel en op de overgang van vleugel en hoekpaviljoen verder nog een kleinere aanbouw. Stenen onderbouw waarop de witgeschilderde vakwerkconstructie. Kruisvensters met bijzondere roedenverdeling in de bovenlichten. Bepaald stijl- en regelwerk van de vakwerkconstructie heeft gebiljoende kanten. Bovenzijde van de gevelvlakken heeft beschot met aan de onderzijde decoratief bewerkte delen. Gootlijst op consoles. Aan de gevels van het hoekpaviljoen vensters met kroonlijsten en geknikte lijsten als luifels. Aan deze zijde tevens geveltoppen met overstek, hanebalk en makelaar als bij de Plantage Muidergracht 32-34. Groengeschilderde versteviging van de hoeken en verder lijstwerk.
Plantage Muidergracht 40-A. Aan het water van de Plantage Muidergracht gelegen gebouw op rechthoekig grondplan en bestaande uit een middenpaviljoen, twee hoekpaviljoens en tussenliggende vleugels. Grotendeels beschoten gevelvlakken. Onderzijde van de gevels aan de zijde van het binnenterrein zijn groengeschilderd. De paviljoens hebben dubbele deuren en dubbele hijsluiken. Hierboven een geknikte luifel en aan weerszijden smalle vensters. De afsluitingen van de gevelopeningen zijn eveneens groengeschilderd. Houten beschot met aan de onderzijde decoratief bewerkte delen. Opeenvolgende lichte togingen bij de overgang van het beschot van het benedendeel naar het bovendeel van de gevel aan de zijde van het binnenterrein. Verder aaneengesloten serie vensters aan de zijde van de gracht. Dakoverstekken met consoles, gootlijsten en hanebalken met gesneden houten ornamenten in de hoeken.
Waardering. Serie magazijnen en werkplaatsen uit 1875-1890 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex, vanwege het architectuurhistorisch belang en als voorbeeld van verzorgde decoratieve vormgeving.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: augustus 2016