Nieuwezijds Voorburgwal 67-73

't Kasteel van Aemstel

73: H548, wijk 19, klein nr. 64, kadaster F2442, verponding 1725
Postcode: 1012RE
Geveltype: Puntgevel
Architect: A.J. Joling

(2 afbeeldingen)

(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

Gebruikte literatuur:

• 'Omdat de vormen goed gekozen zijn'. Een voorstel voor nieuwe rijksmonumenten uit de periode 1850-1940 binnen de Amsterdamse Singelgracht. Amsterdam: Bureau Monumentenzorg, 1999

Functie: Drukkerij
Architect: Joling, A.J.
Bouwstijl: Traditioneel bouwen

Adressen: Nieuwezijds Voorburgwal 67
Inschrijvingsdatum: 06-04-2004
Redengevende omschrijving: Inleiding. Op een onregelmatig terrein in 1904-1905 gerealiseerde DRUKKERIJ met KANTOREN, genaamd ''t Kasteel van Aemstel', naar een ontwerp in een sobere Art Nouveau stijl van A.J. Joling in opdracht van P.J.F. Vermeulen namens de Naamlooze Vennootschap Dagblad en Drukkerij 'De Tijd'. De constructiewerkzaamheden werden uitgevoerd door de Amsterdamsche Fabriek van Cement-IJzerwerken, systeem Monier. De tegeltableaus zijn ontworpen door Th. Molkenboer en zijn gemaakt door de tegelfabriek 'Holland' te Utrecht. De marmerwerken zijn van de fa. Weegewijs en de beeldhouwwerken, zowel die in steen als in hout, door M.J. Hack. De rode verblendsteen is afkomstig uit de fabriek van F. van der Loo te Dieren. Aannemers waren F. van den Berg en H. van den Biggelaar. Omschrijving. Op een onregelmatige plattegrond van twee in elkaar geschoven rechthoeken in rode verblendsteen opgetrokken drukkerij met kantoren bestaande uit souterrain, beganegrond en twee verdiepingen. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak met terracotta-kleurige leien van asbest. De voorgevel heeft acht vensterassen en bestaat uit een brede middenrisaliet met een erkerpartij over drie verdiepingen eindigend in een puntgevel met steekkap. Loggia op de tweede verdieping met opengewerkte borstwering van natuursteen. Hard- en zandsteen is gebruikt voor het basement, banden, deur- en raamlateien en afdekkingen. De rechthoekige vensteropeningen zijn regelmatig in de gevel geplaatst. De ingang bevindt zich in de meest rechts gelegen travee. Boven de ingang een aedicula. In het fronton een gebeeldhouwde vogel. In de top van de gevel tegeltableaus voorstellende situaties uit het leven van Gijsbrecht van Aemstel. Rechts van de tegeltableau in steen gegraveerd 'Ao Di 1904'. Daaronder op tegels geschilderd: 'T KASTEEL VAN AEMSTEL. In de kap twee dakkapellen met daarboven twee koekoeken, de laatste twee gedekt door een torentje. Aan de straatzijde wordt het pand begrensd door een hekwerk waartussen hardstenen posten. Waardering. Voormalige drukkerij en kantoren van de N.V. dagblad 'De Tijd' in een sobere art nouveau stijl van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van typologische en cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling nl. de Nieuwe Zijds Voorburgwal als voormalige krantenboulevard.

NZ Voorburgwal 67
NZ Voorburgwal 67