Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Gravenstraat 14-16

De Drie Fleschjes

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Naam: De Drie Fleschjes
Adres: Gravenstraat 14-16
Oud adres: 14: H298, wijk 22, klein nr. 11, kadaster F2663, verponding 2396
16: H299, wijk 22, klein nr. 13, kadaster F2665, verponding 2398
Postcode: 1012NM
Gebouwtype: Vereniging/horeca
Geveltype: Trapgevel
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1880
Architect: J.P.F. van Rossem en W.J. Vuyk

Distilleerderij De Drie Fleschjes. Gevel in neo-renaissance-stijl met ontlastingsbogen, speklagen, sierankers, etc. bekroopnd door een trapgevel aan een insnijdend dak aan een dwarskap. Drie natuurstenen poortjes met driehoekige frontons op begane grond.(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.) Zie ook: Gravenstraat 18.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

MIP-nummer: 12572
Functie: Likeurstokerij
Architect: Rossem, J.P.F. van & W.J. Vuyk
Jaartal: 1886 (ontwerp): 1887-1888 verbouwd
Bouwstijl: Neorenaissance XIXB

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518427
Adres: Gravenstraat 14-16
Adressen: Gravenstraat 14
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1887-1888 na een verbouwing tot stand gekomen DISTILLEERDERIJ, genaamd 'De Drie Fleschjes', naar een ontwerp uit 1886 van J.P.F. van Rossem & W.J. Vuyk in opdracht van J.H.G. Bootz, in rijke neo-renaissance. Het pand grenst aan de achterzijde aan Blaeustraat en Blaeuerf. Omschrijving. Op een samengestelde plattegrond tot stand gekomen distilleerderij bestaande uit een begane grond en twee verdiepingen onder dwars geplaats zadeldak tussen zijtopgevels. Het geheel is in baksteen opgetrokken op een natuurstenen plint. Beganegronds een grote getoogde middeningang met een hardstenen aedicula bij wijze van portaalomlijsting. De omlijsting is gebosseerd. Aan weerszijden twee smallere rondboogvormige ingangen eveneens voorzien van een aedicula bij wijze van portaalomlijsting. De toegangen zijn voorzien van houten deuren waarvan het oorspronkelijke kruisgeheng nog aanwezig is. Tussen de toegangsopeningen twee rondboogvormige vensteropeningen met onderdorpel en voorzien van gepleisterde hoek-, sluit- en aanzetstenen. Overgang van begane grond naar eerste verdieping wordt gevormd door een hardstenen fries met daarboven een waterlijst. In het fries gegraveerd LIKEURFABRIEK DE DRIE FLESCHJES DISTILLEERDERIJ. De eerste verdieping toont vijf rondboogvormige vensteropeningen met openslaande ramen en bovenlichten. Natuustenen onderdorpels. Sluitstenen in de vorm van leeuwekopjes. De boogvelden zijn voorzien van mozaiekwerk in afwisselende patronen. Tussen de boogvelden sierijzeren muurankers. De kleinere vensters van de tweede verdieping hebben boogvelden met mozaiekwerk en leeuwekopjes bij wijze van sluitstenen. Ook hier muurankers tussen de boogvelden. De verdiepingen zijn voorzien van gepleisterd bandwerk met name op de tussen de vensters geplaatste muurvlakken. Onder de rechte overkragende gootlijst een fries van tegelwerk waartussen grote consoles, aan de voorzijde voorzien van gebeeldhouwde koppen. Boven de dakgoot een topgevel met aan weerszijden een dakkapel met overkragend en spits toelopend torentje. De topgevel is nog voorzien van een decoratief ijzeren hijsbalk. Waardering. Voormalige distilleerderij algemeen belang vanwege de cultuurhistorisch waarde als een van de weinige nog aanwezige voorbeelden in de binnenstad van industriele bedrijvigheid aldaar. Van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het gevelontwerp.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Gravenstraat 14-16. (© Walther Schoonenberg)
Gravenstraat 14-16.

Laatste wijziging: augustus 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]