Reguliersbreestraat 8
Amsterdamsche Courant / Stoomdrukkerij De Fakkel
Naam: Amsterdamsche Courant / Stoomdrukkerij De Fakkel
Adres: Reguliersbreestraat 8
Oud adres: X51, wijk 28, klein nr. 3, kadaster I147, verponding 4375
Postcode: 1017CN
Gebouwtype: Handelsgebouw/kantoor
Bouwjaar: 1900
Architect: W. Kromhout
(2 afbeeldingen)
(Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
MIP-nummer: 10366
Functie: Stoomdrukkerij
Architect: Kromhout, W.
Jaartal: 1900
Bouwstijl: Rationalisme
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518509
Adres: Reguliersbreestraat 8
Adressen: Reguliersbreestraat 8 2,3,4,5,H
Inschrijvingsdatum: 11-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1900 bij verbouwing van een bestaand pand tot stand gekomen DRUKKERIJ, BEDRIJFSRUIMTE en KANTOORGEBOUW voor de huisvesting van de Amsterdamsche Courant en de Stoomdrukkerij De Fakkel - ook Gebouw De Fakkel genoemd - naar een ontwerp van de architect W. Kromhout in een stijl met invloeden van het Berlagianisme en de Art Nouveau.
Het gebouw is opgenomen in de gevarieerde bebouwing van de zuidelijke gevelwand van de Reguliersbreestraat. Door de stedelijke verordening die de gevelhoogte afhankelijk maakte van de straatbreedte, moest de façade van de vierde verdieping enigszins worden teruggezet. De verbouwingen in 1903, 1911 en 1916 door W. Langhout en G.J. Langhout betroffen onder meer de aanleg van een uitbreidende verbinding met het achterhuis van het huidige pand Muntplein 9. In 1919 werd de teruggezette vierde verdieping door Z. Deenik verbouwd; drie jaar later wijzigde dezelfde architect het portiek van de voorgevel en werd een verbinding tot stand gebracht tussen de winkelruimte en de achterliggende drukkerij. Recent (XXd) zijn er wijzigingen aan de benedenpui uitgevoerd.
Omschrijving. Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen voormalige drukkerij met winkelruimte aan de Reguliersbreestraat, bestaande uit een begane grond en drie verdiepingen; de vierde verdieping onder plat dak is teruggezet. De vlakke voorgevel is bekleed met natuursteen; de zijgevels zijn gepleisterd. Van de oorspronkelijke winkelpui resteert nog het grote driedelige getoogde bovenlicht. De eerste verdieping wordt vrijwel geheel ingenomen door een meervoudig gelede vensterpartij met natuurstenen posten en dorpels. De eveneens natuurstenen deelzuiltjes van de bovenlichten hebben een decoratie met horizontale, verticale of strychille - vormige groeven. De dubbele deur geeft toegang tot een klein balkon met sierlijk smeedijzeren hekwerk, ondervangen door twee driezijdige ijzeren en opengewerkte consoles. Tussen de eerste en tweede verdieping bevindt zich een langgerekt ongesigneerd tegelfries met de woorden Amsterdamsche Courant en florale decoratie met druiventrossen en -bladeren in de stijl van de Art Nouveau. Op de tweede verdieping vier geschakelde vensters met draairaam en met vierruits bovenlicht. Op de derde verdieping een balkon met meer uitgesproken Art Nouveau-invloed in het smeedijzeren hekwerk; ook dit balkon wordt door ijzeren consoles gedragen. De getoogde dubbele balkondeur wort geflankeerd door twee kleine vensteropeningen met verticaal geleed draairaam. Rechte gevelbeëindiging met door zes consoles gedragen lijst met getande loodslabbe waarboven een zware natuurstenen balustrade met kuif. Het gevelvlak van de vierde verdieping is gemetseld in gele baksteen, met enkele natuurstenen afdekkingen en vensterposten.
Waardering. Bedrijfsruimte en kantoorgebouw van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde. Het Gebouw De Fakkel van de voormalige gelijknamige boek- en steendrukkerij vertegenwoordigt met het American-Hotel aan het Leidseplein de vroege periode van de architect Kromhout in Amsterdam.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: augustus 2016