Binnenkant 19-20

Adres: Binnenkant 19-20
20: (Nieuwe Waal) U140, wijk 10, klein nr. 22, kadaster G4239, verponding 2567
Postcode: 1011BH
Architect: A.L. van Gendt
Opdrachtgever: Hendrik van de Velde

(2 afbeeldingen)

Twee panden, in de kern 17de-eeuws, met lijstgevels met lijsten met consoles en ontlastingsbogen in neo-renaissance, gezamenlijk verbouwd.

Bij deze verbouwing werden de bestaande woonhuizen ingrijpend veranderd en voorzien van nieuwe voorgevels in stijl van de Hollandse neorenaissance, waarbij de ongelijke hoogte in stand bleef. De oorspronkelijke opzet met voor- en achterhuis wijkt niet af van de oorspronkelijke panden uit het midden van de 17de eeuw. Mogelijk bevinden zich boven de huidige plafonds nog 17de-eeuwse balklagen. De opdrachtgever, Hendrik van de Velde, woonde zelf hier op nr. 19. Hij was firmant van wijnhandel Wed. H. Rahder & Zn. (opgericht 1775), gevestigd op Binnenkant 25.

Architect: Gendt, A.L. van (verbouwing)
Jaartal: 1884 (verb.)

Adres: Binnenkant 19
Adressen: Binnenkant 19 A B C D E
Adres: Binnenkant 20
Adressen: Binnenkant 20
Inschrijvingsdatum: 27-04-2004
Redengevende omschrijving: De bebouwing van de Binnenkant bestaat grotendeels uit beschermde woonhuismonumenten. De gevelwand is feitelijk de binnenzijde van het (Nieuwe) Waalseiland dat in de periode 1644-1646 in de haven van de Oude Waal werd aangelegd. De buitenzijde van dit eiland heette aanvankelijk Buitenkant, maar in 1879 kreeg de kade langs het IJ de naam Prins Hendrikkade. Architect A.L. van Gendt kreeg in 1884 de opdracht om de panden Binnenkant 19 en 20 te verbouwen. Bij deze verbouwing werden de bestaande woonhuizen ingrijpend veranderd en voorzien van nieuwe voorgevels in stijl van de Hollandse neorenaissance. Het huis bestaat uit een voorhuis, een tussenlid en een achterhuis, de oorspronkelijke opzet gaat terug tot het midden van de zeventiende eeuw. Bij de verbouwing van 1884 werd het voorhuis in hoofdvorm ingedeeld in drie ruimten: een voor- en een achterkamer, van elkaar gescheiden door een alkoof. Naar verwachting bevinden zich boven de huidige plafonds nog diverse balklagen uit de zeventiende eeuw.

Binnenkant 19-20
Binnenkant 17 e.v.