Conradstraat 471
Adres: Conradstraat 471
Postcode: 1018NE
Gebouwtype: Fabriek/loods
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 200543
Adres: Conradstraat 471
Adressen: Conradstraat 471
Inschrijvingsdatum: 22-11-2005
Redengevende omschrijving: Sinds de oprichting in 1894 huurde de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij (NSM) een scheepswerf met vier hellingen op het achterste noordwestelijke gedeelte van het eiland Oostenburg. In 1908 kon de NCM haar terrein uitbreiden tot aan de Conradstraat en de Czaar Peterstraat. Het bureau Van Gendt ontwierp in de daarop volgende jaren diverse bedrijfsgebouwen en uitbreidingen op het terrein. Aan de Conradstraat verrees een gebouw dat een 'schaften een waschlokaal voor de werklieden, een verbandkamer en een portiersverblijf' bevatte. Daarnaast kwam een stenen poort met een grote en twee kleine toegangen. Slechts de westgevel van het gebouw had ramen en deuren, de oostgevel werd blind uitgevoerd. De NSM bleef tot 1926 op deze plek _ later bekend onder de naam 'Werkspoorterrein' _ en verhuisde toen definitief naar een nieuwe werf in Amsterdam-Noord. Na vertrek kreeg het gebouw diverse tijdelijke bestemmingen, onder andere als garage. Na de renovatie vestigt restaurant Cantina Rosa en Rita zich hier.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: september 2019