Postcode: 1016BS
Opdrachtgever: Jacob de Graeff (1616), Henricus Matthias Joannes Bouvy (1884)

(13 afbeeldingen)

Laat-19de-eeuwse gevel onder een rechte kroonlijst met vier consoles en een dakkapel. Interieur: Gang met stucreliëfs en -plafond en gesneden deuren in Lodewijk XVI-stijl.

In ca. 1616 werd dit koopmanshuis gebouwd in opdracht van Jacob de Graeff Dircksz, vrijheer van Zuid-Polsbroek (1571-1638), burgemeester en koopman. Het had een trapgevel in de stijl van Hendrick de Keyser met brede trappen, vleugelstukken, een fronton met pinakels, ontlastingsbogen en een stoep. Melchior Fokkens sprak van "een cierlijk Huys van binnen kostelijk getimmert". Het huis is jarenlang een burgemeesterswoning geweest. Het wordt ook het woonhuis van Cornelis de Graeff (1599-1664), één van de zonen van Jacob de Graeff, die in 1643 voor het eerst burgemeester wordt. In 1664 laat hij een nieuw huis bouwen, Herengracht 573. Daarna wordt het huis bewoond door zijn zoon Pieter (1638-1707) en diens vrouw Jacoba Bicker (1640-1695).

In 1884 krijgt het pand in opdracht van de koopman Henricus Matthias Joannes Bouvy een nieuwe gevel met rechte kroonlijst, kap en dakkapel. Uit die tijd dateert ook de bovenlichtlantaarn met concaaf glas boven de ingang. De gang met stucwerk in Lodewijk XVI-stijl bleef echter behouden.

Bovenlichtlantaarn
Stoephek