Incassobank

Naam: Incassobank
535: X385, wijk 58, klein nr. 49, kadaster I818, verponding 4410
537: X384, wijk 58, klein nr. 48, kadaster I817, verponding 4411
Architect: J.P.H. de Man (1902), H.A.J. Baanders (1906)
Opdrachtgever: Incassobank

(7 afbeeldingen)

Schaalvergroting begin 20ste eeuw na stapsgewijze sloop van vier huizen. Hierdoor ontstond de brede asymmetrische lijstgevel met een geaccentueerde ingangspartij met fronton aan de rechterzijde. De gevel refereert aan vroegere lijstgevels, maar heeft een eigentijdse vormgeving. Reliƫf met Mercurius in de gevel. In 2000 is hele pand op gevel na gesloopt. Wel zijn twee stijlkamers teruggeplaatst.

Tot 1902 stonden hier vier huizen. Keizersgracht 535-537 werd in 1902 gebouwd door de architect J.P.H. de Man voor de Incassobank, vier jaar later volgde een uitbreiding met Herengracht 533 naar ontwerp van H.A.J. Baanders en in 1915 werd ook Herengracht 531 bij het complex getrokken. Hierdoor ontstond de brede asymmetrische lijstgevel met een geaccentueerde ingangspartij met fronton aan de rechterzijde. De gevel refereert aan vroegere lijstgevels, maar heeft een eigentijdse vormgeving. Het gebouw was vanaf 1968 in gebruik als Bevolkingsregister, maar is sinds 2000 het hoofdkantoor voor de Bank Insinger de Beaufort. Het hele pand (een gemeentelijk monument sinds 1997) is toen gesloopt, op de voorgevel na, waarachter nieuwbouw verrees naar ontwerp van architect Hans Ruijssenaars. Wel zijn twee stijlkamers teruggeplaatst. Dankzij een bezwaar van de VVAB bleef een glazen opbouw achterwege.

Gebruikte literatuur:

Geurt Brinkgreve. 'Herengracht 531-537. Een aanvraag monumentenvergunning'. Binnenstad 165 (sept. 1997)

Functie: Kantoor-bank
Architect: Man, J.P.H. de